País Valencià 28/07/2017

El TSJPV rebutja la petició del PP de suspendre el decret que regula l'ús preferent del valencià en l'administració

La magistratura ja va tancar la porta a la suspensió cautelar sol·licitada pel sindicat CSI-F

Ara
2 min
Els diputats del PP, María José Ferrer San-Segundo i Jorge Bellver.

ValènciaLa sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ha denegat la petició del Partit Popular perquè se suspengués de forma cautelar el decret autonòmic que estableix l'ús preferent del valencià en l'administració. La resolució manté la línia marcada ara fa unes setmanes per la magistratura quan va rebutjar un recurs del sindicat CSI-F que també demanava la suspensió del decret fins que arribi la sentència ferma.

La sala ha denegat la sol·licitud presentada pels diputats autonòmics populars Jorge Bellver i Maria José Ferrer perquè "en el seu escrit no han acreditat el dany irreparable que pot causar l'aplicació del decret aprovat per la Generalitat Valenciana".

En la seva sol·licitud, els recurrents van demanar la suspensió de la norma al·legant "la ineficàcia" dels actes administratius dirigits a comunitats autònomes del mateix àmbit lingüístic dictats exclusivament en valencià en entendre que un decret "no pot establir quina és la llengua oficial d'altres comunitats i no hi ha cap comunitat autònoma, llevat de la valenciana, que tingui el valencià com a llengua oficial". La petició de suspensió també es va fonamentar en una hipotètica "marginació del castellà que fa el decret". Aquesta tesi sobre la marginació del castellà i la incapacitat legal del Consell de dirigir-se en valencià a l'administració catalana o balear "perquè el valencià tan sols és oficial" al País Valencià, és la mateixa argumentació que ha utilitzat la delegació del govern espanyol per recórrer el decret, que ja acumula tres processos judicials, tot i que l'executiu de Rajoy no n'ha demanat la suspensió cautelar.

En la seva resolució, l'alt tribunal valencià desestima l'adopció de la mesura cautelar perquè els recurrents "no acrediten prou el dany irreparable" que comportaria la posada en marxa de la resolució autonòmica, ni pel que fa a l'eficàcia dels actes administratius dirigits a altres comunitats autònomes, ni pel que fa a la marginació del castellà.

La sala entén que "la possible ineficàcia dels actes dictats per l'administració en una altra comunitat autònoma no s'aprecia com a determinant de causació de perjudicis irreparables o de molt difícil reparació. La magistratura recorda als recurrents que "és l'interessat a obtenir la suspensió el que té la càrrega de provar adequadament a quins danys i perjudicis de reparació impossible o difícil concorren en el cas d'acordar la suspensió, sense que n'hi hagi prou amb una simple invocació genèrica" .

Els magistrats no es pronuncien sobre el fons de l'assumpte i, en desestimar la petició de cautelars, el recurs continuarà la seva tramitació ordinària.

stats