País Valencià 25/07/2017

El govern espanyol no vol que el Consell s'adreci en valencià al govern català o balear

Compromís contesta que "no vol ser una colònia espoliada econòmicament i castigada políticament"

Acn / Ara
3 min
El delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, s'ha reunit amb el conseller d'Educació Vicent Marzà, a qui li ha demanat classes de valencià per als policies i guàrdies civils.

ValènciaLa delegació del govern espanyol al País Valencià ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el decret de l'executiu valencià que prioritza l'ús del valencià en l'administració. La mesura no inclou la petició de suspensió cautelar de la norma, que entrarà en vigor a final d'any, com sí ho han fet el Partit Popular i el sindicat CSI-F basant-se en altres aspectes de la llei.

L'Advocacia de l'Estat ha analitzat jurídicament aquesta norma i entén que alguns preceptes poden resultar contraris a la llei i a la Constitució. Així, entre els articles que considera qüestionables hi ha aquells que preveuen que es redactin en valencià les notificacions, còpies de documents redactats i comunicacions de l'administració de la Generalitat Valenciana, que hagin de tenir efecte o estiguin dirigides a "comunitats autònomes pertanyents al mateix àmbit lingüístic que el valencià".

El govern espanyol considera "evident" que perquè aquestes comunicacions poguessin ser redactades en valencià haurien de ser adreçades a autonomies amb la mateixa llengua cooficial, "situació que, evidentment, no és possible, en ser el valencià una llengua cooficial únicament a la Comunitat Valenciana".

Oposició a la preferència per l'embalatge i etiquetatge en valencià

Així mateix, el recurs del govern espanyol afegeix que l'article 20 de la norma del govern valencià preveu, com a requisits que han de constar en els plecs de clàusules administratives particulars i tècniques dels contractes que aprovin els òrgans de contractació, que els contractistes utilitzin el valencià en els béns i en els serveis que són objecte del contracte, i de manera especial en l'etiquetatge, en l'embalatge, en les instruccions d'ús i en atenció a la ciutadania.

Segons l'Advocacia de l'Estat aquest precepte "sembla vulnerar el principi de llibertat de circulació, article 139 de la Constitució, i el principi de llibertat d'accés a les licitacions previst en l'article 1 del text refós de la llei de contractes del sector públic (aprovat per reial decret legislatiu 3/2011 de 14 de novembre)".

En declaracions enviades als mitjans, el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, ha explicat que s'ha interposat un recurs després d'analitzar la norma i "comprovar que hi ha preceptes que poden resultar contraris a l'ordenament jurídic".

Moragues ha dit que el govern espanyol està "en la línia de fomentar l'ús del valencià, que forma part de la nostra història, cultura i manera de ser" però que "una cosa és fomentar-lo i l'altra establir un decret d'usos que pot resultar contrari a la legalitat".

El valencià serà la llengua preferent de la Generalitat

Compromís: "No volem ser una colònia espoliada econòmicament i castigada políticament"

El primer partit a contestar la petició del govern espanyol ha estat Compromís, que mitjançant el seu portaveu a les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha acusat l'executiu central de demostrar "una indecent fixació amb el nostre autogovern. Sembla que només se'n recorden dels valencians i valencianes per a recórrer les polítiques que tira endavant la Generalitat. Amb aquest recurs el Partit Popular torna a demostrar que està en contra del valencià i tot el que té a veure amb la nostra cultura".

"Exigim al govern central que deixi de jugar a la pseudofilologia barata, i comenci a complir amb els valencians i valencianes. No volem ser una colònia espoliada econòmicament i castigada políticament. Som un poble digne, honest i treballador i volem un govern central que ens respecte”, ha afirmat Ferri.

stats