País Valencià 04/03/2013

Urdangarin va admetre davant el jutge haver treballat en el 'Valencia Summit' abans de signar el conveni

L'expresident de l'Instituto Nóos també va reconèixer en la seva declaració haver-se reunit amb Camps i Barberá, però no al Palau de la Zarzuela

Efe
2 min
ABANDONAT PER TOTHOM Iñaki Urdangarin va poder comprovar ahir com la casa reial ha decidit deixar-lo caure per netejar la seva imatge i evitar la imputació de la infanta Cristina. El testimoni de Carlos García Revenga el deixa ara en una situació molt difícil.

PalmaIñaki Urdangarin va admetre a la seva segona declaració en els jutjats de Palma el passat 23 de febrer que els treballs de l'Instituto Nóos per preparar la primera edició de la cimera 'Valencia Summit' van començar abans que l'entitat signés el conveni el 2004 amb la Generalitat Valenciana per organitzar aquest esdeveniment.

Urdangarin, imputat en el cas Nóos, va explicar davant el jutge José Castro i el fiscal anticorrupció Pedro Horrach com va néixer aquell projecte. Segons la transcripció de la seva declaració, Urdangarin i el seu soci en aquell moment, Diego Torres, es van reunir amb el llavors president valencià, Francisco Camps, i amb l'alcaldessa de València, Rita Barberá, per proposar-los la celebració d'aquella cimera, que es repetiria el 2005 i el 2006.

Les paraules d'Urdangarin, però, també van servir per negar que aquesta reunió es produís al Palau de la Zarzuela, com havia declarat davant el jutge el seu exsoci Diego Torres. Segons la transcripció de la declaració d'Urdangarin a la qual ha tingut accés Efe, les reunions van tenir lloc a València, tot i que no va precisar el lloc on van ser i va assenyalar que va poder ser a l'Ajuntament de València, al despatx de Camps o durant un menjar.

El marit de la infanta Cristina també va dir que no recordava qui va donar el vistiplau a la celebració d'aquest esdeveniment, però va admetre que va haver de ser de forma verbal i amb certa antelació, ja que el conveni per organitzar el 'Valencia Summit' es va signar el 8 de setembre de 2004 i la cimera va celebrar-se el dia 24 d'octubre. "Ens vam posar a treballar abans de la signatura del conveni" va afirmar el gendre del rei.

A més de la celebració de tres edicions del 'Valencia Summit', l'Instituto Nóos també va plantejar el 2005 un projecte per organitzar els Jocs Europeus a València, una iniciativa que segons Urdangarin va ser de l'empresari Miguel Zorío, i per la qual es va signar un conveni.

El projecte, però, no va tirar endavant i la Generalitat Valenciana va deixar per pagar uns dos milions d'euros a Nóos del que inicialment estava previst. Segons Urdangarin, tant ell com Diego Torres es van assabentar que el projecte quedava suspès en un menjar al qual van assistir els llavors vicepresident primer del govern valencià, Vicente Rambla, i la consellera d'Esports, Trinidad Miró.

Sobre el fet que poc després se celebrés un altre menjar per abordar la possible organització d'uns Jocs de la Joventut, el jutge va preguntar a Urdangarin si va ser per compensar els dos milions impagats dels Jocs Europeus, a la qual cosa va respondre que ell no va tenir "aquesta sensació". El gendre del rei, preguntat pel jutge, va dir que desconeixia si la Generalitat o l'Ajuntament de València "donaven les coses a través de menjars".

El duc de Palma també va assenyalar que no sabia si era normal que un vicepresident acudís a veure un possible proveïdor, en relació amb la visita de l'exvicepresident de la Generalitat Valenciana, Víctor Campos, a Barcelona per tractar amb ell sobre aspectes relacionats amb 'Valencia Summit'.

stats