País Valencià 29/09/2017

El Consell aposta per un plurilingüisme de quotes i desvincula la docència en valencià de l'ensenyament en anglès

PSPV, Compromís i Podem presenten un nou model educatiu que s'adapta a les exigències del TSJPV

Ara
2 min
El conseller d'Educació Vicent Marzà i els portaveus a les Corts Manolo Mata, Fran Ferri i César Jiménez.

ValènciaPSPV, Compromís i Podem han presentat avui una proposició de llei per regular el plurilingüisme al País Valencià i desbloquejar la situació generada per la suspensió cautelar duta a terme pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) del decret aprovat al gener.

La proposta planteja un únic programa en què es deslliguen les hores d'ensenyament en anglès de les de docència en valencià i s'estableixen uns percentatges mínims per a cadascuna de les tres llengües, comptant-hi el castellà. A més, s'elimina l'acreditació directa de la competència lingüística. Si aquesta iniciativa rep el suport de les Corts Valencianes es derogarà el decret llei aprovat l'1 de setembre per resoldre momentàniament la situació generada arran de la suspensió del TSJPV.

Segons els seus impulsors, el projecte de llei busca que l'alumnat tingui un domini "elevat i equivalent" de les dues llengües oficials, així com un domini funcional en una llengua estrangera. Amb aquest objectiu estableix que en tots els centres com a mínim s'imparteixi el 25% de l'ensenyament en castellà, un altre 25% en valencià i entre un 15 i un 25% en anglès. La resta de les hores lectives quedarien a disposició dels centres, que haurien de determinar la llengua vehicular triada en el seu projecte lingüístic de centre, en una decisió que hauria de ser presa en el consell escolar. El calendari d'implementació preveu tres anys per a la seva aplicació. De forma paral·lela, la conselleria està treballant en un instrument que regularà l'acreditació de llengües en funció de les hores cursades durant l'escolarització.

Els portaveus del grup socialista, Manolo Mata; Compromís, Fran Ferri, i el síndic adjunt de Podem, César Jiménez, han presentat la iniciativa en un acte al Centre del Carme de València en què també ha estat present el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler.

"Varia l'instrument però no l'objectiu"

Marzà ha defensat el diàleg amb diferents col·lectius que han dut a terme els partits signants de la proposta, que considera "un pas endavant", i ha incidit que no renuncien a l'objectiu inicial que els menors aprenguin tres llengües, tot i que variï l'instrument. Per al conseller, la proposta és "un bon punt de trobada" per aconseguir el suport dels partits que s'han oposat "amb més virulència" al decret.

"Claudicació de Marzà"

La presidenta del Partit Popular del País Valencià, Isabel Bonig, ha assegurat que el conseller Marzà "ha claudicat" davant la comunitat educativa i ha presentat una proposta "que és una victòria de la societat i dels tribunals davant la imposició i el sectarisme educatiu del Consell".

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes, Mari Carmen Sánchez, ha manifestat que "el nou projecte de llei de plurilingüisme del Consell arriba molt tard. El govern valencià hauria d'haver estat més ambiciós i haver començat a treballar de veritat fa dos anys i no ara, després del caos educatiu generat pels decrets de Marzà".

stats