País Valencià 19/09/2013

Burjassot gaudirà del llegat del seu poeta Vicent Andrés Estellés

L'Ajuntament adquirirà la biblioteca i l'arxiu del poeta, que està actualment en mans de la família, gràcies a un conveni signat amb la Diputació de València

Acn
2 min

ValènciaEl president de la Diputació de València, Alfonso Rus, i l'alcalde de Burjassot (Horta Nord), Jordi Sebastià, han signat aquest dijous un conveni que permetrà que el consistori sigui el propietari del llegat del poeta local Vicent Andrés Estellés.

Gràcies a aquest conveni, Burjassot acollirà la biblioteca personal d'Estellés, amb anotacions personals al marge, l'arxiu amb poemes inèdits, obres artístiques i altres documents que fins ara custodiava la família. Tots aquests documents del poeta romandran, de moment, a la Casa de la Cultura de Burjassot però la idea és que en un futur puguin ser cedits a la Fundació Vicent Andrés Estellés per obrir un centre d'investigació i d'estudis sobre el llegat del poeta, segons ha explicat l'alcalde.

Jordi Sebastià ha manifestat que per a Burjassot, la compra del llegat de Vicent Andrés Estellés suposa "una mena de desgreuge amb ell, que va ser una persona que en el seu moment va viure alguns conflictes socials i polítics en què va ser involucrat sense voler-ho i va ser víctima d'unes repercussions absurdes". El regidor de Burjassot ha afegit que la ciutat li devia un homenatge i que "el poble valencià en general li'l devia, tot i que ara estem començant a reivindicar el gran poeta que va ser".

Per a Sebastià, tenir el llegat d'Estellés al seu municipi natal "és molt important" perquè situa la ciutat "entre les més importants per a la cultura del nostre país".

El conveni signat entre la Diputació de València i el consistori consisteix en una donació de 70.000 euros per a la compra del llegat a la família. Segons ha informat l'Ajuntament de Burjassot aquesta no és la primera col·laboració de la Diputació governada pel PP amb el consistori, atès que enguany ja ha col·laborat en actes de l'Any Estellés així com de la Ruta Estellés.

La filla del poeta, Carmina Andrés, ha explicat que amb aquest conveni es converteix en realitat un del somnis del poeta. "El meu pare abans de morir em va demanar que la biblioteca arribés al poble, perquè deia que un llibre en un prestatge, és un llibre mort", ha assegurat. Andrés ha valorat de manera molt positiva el fet que "el poble pugui accedir a tot el que el meu pare tenia a casa" i ha explicat que d'entre els nombrosos llibres que el seu pare tenia a la biblioteca personal no en sabria triar-ne cap d'especial ja que "ells se'ls estimava molt".

La filla del poeta ha afegit però que al llegat hi ha un llibre dedicat per Rafael Alberti, obres clàssiques com 'Hamlet', la 'Ilíada' o 'l'Odissea', amb les anotacions que Estellés feia quan llegia. Andrés ha reconegut que hi ha altres llibres "que em porten molts records" tot i que potser el seu valor literari no és tan gran.

Carmina Andrés ha conclós destacant la bona voluntat de la Diputació de València i la col·laboració de l'Ajuntament de Burjassot, de l'organització de l'Any Estellés i d'altres entitats per fer possible el reconeixement a la figura del seu pare.

stats