País Valencià 23/10/2020

Confirmen el judici a un alt càrrec de la Generalitat Valenciana per unes ajudes a un germà de Ximo Puig

Acusen Rubén Trenzano de falsedat documental per afirmar que unes subvencions havien sigut auditades

Ara
2 min
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el director general de Política Lingüística, Ruben Trenzano, han presentat els resultats de l'enquesta sobre 'Coneixement i ús del valencià 2015'.

ValènciaL'Audiència Provincial de València ha ordenat l'obertura de judici oral contra el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, després de desestimar el recurs que Trenzano va presentar contra el seu processament.

El tribunal considera que existeixen indicis de falta de veracitat en un document de Trenzano en el qual el director general va afirmar que sí que s'havien fiscalitzat unes ajudes al foment del valencià rebudes el 2015 i el 2016 per dues empreses vinculades a Francis Puig, germà del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Rubén Trenzano hauria pogut incórrer en aquest delicte l'abril del 2018, quan va remetre un document a la secretària general del Partit Popular del País Valencià, Eva Ortiz. En aquest informe, el director general assegurava que el seu departament havia fiscalitzat les mencionades ajudes al foment del valencià.

La recepció d'aquest document va propiciar la denúncia d'Ortiz, perquè va considerar que les manifestacions que contenia eren falses. Segons detalla el Partit Popular en la seva querella, Francis Puig hauria rebut al voltant de 600.000 euros en subvencions públiques des que el seu germà ocupa la presidència de la Generalitat. Aquestes ajudes, a parer del PP, "constitueixen una autèntica trama per aconseguir fons públics mitjançant despeses creuades, lloguers fraudulents i nòmines d'una gran família".

Segons ha avançat l’agència Europa Press, l'Audiència de València ha confirmat l'obertura de judici oral argumentant que el document de Trenzano sobre les ajudes “és una resposta d'una autoritat o funcionari públic, revestida de les formalitats pròpies citades, a una sol·licitud formal, on es constaten uns fets com a certs i es resol o adopta un acord, en la seva part final, en el sentit que no és procedent iniciar un procediment d'imposició de sancions administratives i reintegrament de la subvenció”.

La declaració clau d'un cap de secció de la conselleria

Per processar Trenzano, el jutjat ha tingut en compte les declaracions d'un cap de secció de la conselleria d'Educació, Cultura i Esport que va afirmar que les ajudes del 2015 i el 2016 no es van analitzar com a conseqüència de la seva baixa per malaltia, per canvis en el procediment de tramitació de les subvencions i altres problemes tècnics.

Així mateix, el funcionari va declarar que els dos expedients vinculats a Puig no es van analitzar fins al 2018 "perquè no hi havia cap element que en fes dubtar i no havien sigut triats en el sorteig aleatori" que es du a terme per designar quines subvencions són auditades. Finalment, el 2018 sí que es van analitzar les ajudes i es va concloure que es van atorgar de manera legal.

stats