País Valencià 17/07/2014

Ximo Puig i Susana Díaz plantegen un front valenciano-andalús per reformar el sistema de finançament

Els líders del PSOE valencià i andalús demanen la convocatòria d'una Conferència de Presidents per abordar ja el canvi de model per repartir els recursos entre les autonomies

Efe
2 min
Ximo Puig i Susana Díaz comparteixen avui un dia de treball a València. / KAI FÖRSTERLING 7 EFE

ValènciaLa presidenta de la Junta d'Andalusia i secretària general del PSOE a aquesta comunitat, Susana Díaz, i el líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, han plantejat avui un front comú, juntament amb Canàries i Astúries, per demanar la convocatòria d'una Conferència de Presidents autonòmics que abordi de forma urgent la reforma del sistema de finançament.

Tots dos han comparegut en una roda de premsa a la seu del PSPV a València, en la qual Díaz ha acusat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d'haver-se reunit només una vegada amb tots els presidents autonòmics i mitja dotzena de vegades amb els líders territorials del seu partit. Un fet que en la seva opinió "li ha de fer recapacitar" perquè, ha dit, "Rajoy és el president de tots els espanyols i no sols del seu partit".

Tant Díaz com Puig han rebutjat la imposició de noves retallades, han defensat que les comunitats són la base de l'Estat de Benestar i han advocat per un nou sistema de finançament que garanteixi els serveis bàsics en totes les autonomies.

En paraules de Susana Díaz l'actual model de finançament "s'aplica de forma incorrecta" i ha suposat un minvament econòmic per a les arques regionals de 2.800 milions d'euros en els últims tres anys, una "asfíxia" que "posa en perill l'Estat del benestar", ha afirmat.

Tots dos dirigents socialistes han criticat l'aportació del govern espanyol al Pla de lluita contra la pobresa infantil, a través del com, han assegurat, "els nens valencians rebran entre 3 i 4 euros, els andalusos 1,9, els de La Rioja, 55 i els de Ceuta, 153", motiu pel qual s'han preguntat si "aquests nens tenen necessitats diferents".

Respecte a aquest pla, Díaz ha insistit que Andalusia ha habilitat 17 milions d'euros de fons propis per combatre la pobresa infantil, enfront dels 16 que destinarà el govern espanyol a aquest mateix concepte.

"Quan vam proposar garantir tres menjars diaris als nens en risc d'exclusió se'ns va comparar amb Etiòpia, però la situació és dramàtica i no pot haver-hi regateig quan es parla de nens", ha apuntat Díaz, qui ha qualificat de "indecent" l'"eufòria econòmica" del govern de l'Estat.

Per la seva banda, el líder dels socialistes valencians ha explicat als periodistes que ha parlat amb Díaz "del que més ens preocupa, de donar resposta als problemes reals, el manteniment dels serveis públics, el finançament, i d'una forma de veure Espanya compartida, una visió perifèrica i integradora al mateix temps que té a veure amb l'espai federal".

"El model actual de finançament aquesta esgotat, és injust amb moltes regions, especialment amb la Comunitat Valenciana i Andalusia", i això "dificulta la convivència", ha afirmat.

stats