País Valencià 27/09/2021

Ximo Puig torna a demanar el traspàs de les competències de Rodalies al debat de política general

El president considera urgent disposar de polítiques estatals amb un finançament just, superador d'estructures radials i amb joc net fiscal

Ara
2 min
Ximo Puig en la seua primera intervenció al Debat de Política General

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat que sol·licitarà formalment al govern de l'Estat la transferència de la gestió de Rodalies i ha reivindicat que la reforma del finançament autonòmic "toca ara" i no pot esperar més. Durant el debat de política general del País Valencià, Puig ha afirmat que volen gestionar les Rodalies per millorar-les i, encara que ha reconegut que serà "un procés llarg", ha assegurat que la voluntat del govern valencià és "irreversible".

En aquest sentit, ha avançat que el procés començarà abans que s'acabi l'any, i ha reclamat que la transferència del servei es faci "amb la garantia dels recursos humans, materials i financers". En un discurs que ha durat una hora i mitja, el president de la Generalitat ha considerat urgent propiciar unes polítiques estatals amb un finançament just, més sensible amb la diversitat, superadores d'estructures radials, amb el sector públic descentralitzat i amb joc net fiscal.

Ximo Puig continua volent que es traspassi la gestió dels trens de rodalia de l'Estat a la Generalitat

El president ha manifestat que "no pot ser que el perímetre de la M-30, que només té 32 quilòmetres, oculti una Espanya que té 7.526 quilòmetres de perímetre costaner", i ha defensat que el País Valencià vol "un estat polifònic, més integrador, més cohesionat i més just", que "eviti les asimetries que generen divergència i la divergència que engendra injustícies". En aquest sentit, ha tornat a reivindicar la importància de la reforma del finançament autonòmic que no pot esperar, encara que ha valorat les millores i avenços que hi ha hagut amb l'executiu actual.

Ximo Puig ha aprofitat el discurs per anunciar una nova flexibilització de les restriccions vigents per frenar els contagis del coronavirus, en vigor fins al 9 d'octubre, i ha anunciat una sèrie de projectes i inversions per avançar cap a la recuperació, una vegada "culminada" la fase de resistència a la pandèmia. Els grans centres de vacunació del País Valencià es tancaran aquest dimarts perquè ja han complert la missió per a la qual es van posar en marxa i amb "excel·lents resultats", segons Puig.

Les noves actualitzacions de mesures anunciades durant el Debat

Entre els principals projectes d'inversió, el president ha destacat que la tecnològica Net Hits projecta construir "el principal centre de dades" del País Valencià, amb una inversió "confirmada" de 241 milions d'euros i una previsió de 1.200 llocs de treball, i ha anunciat el suport del govern valencià a la gigafactoria dedicada a la fabricació de bateries, que impulsarà Power Electronics i que podria arribar a generar 30.000 llocs més.

L'oposició presentava la nova síndica María José Catalá, que en primera instància ha acusat el Consell de no haver sigut transparent amb les xifres durant la pandèmia. Ha continuat el discurs demanant explicacions sobre el cas d'una noia que, segons la portaveu popular, va patir assetjaments estant tutelada per la Generalitat. Segons Catalá, el govern de Ximo Puig hauria de demanar "perdó". Ha tancat les primeres intervencions sol·licitant eleccions anticipades i la destitució de Mónica Oltra com a vicepresidenta i preguntant si el Consell estaria disposat a escoltar les seves propostes.

El president Ximo Puig ha tancat el matí de debat demanant a l'oposició que faci propostes i no crítiques sense fonament, perquè ha advertit que no poden donar lliçons perquè ja ha canviat tres vegades de portaveu des que va començar la legislatura.

stats