FAADA presenta una denúncia contra el ramader que va deixar un vedell ferit a la seu del parc de l'Alt Pirineu

Ipcena, que defensa la presència de l'os a les comarques de muntanya, creu que "no són maneres" i que s'haurien d'haver limitat a fer-ne una fotografia

La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha presentat una denúncia contra el propietari del vedell ferit que diversos membres de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà van portar a l'entrada de l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu, a Llavorsí, segons informa Ràdio Seu.

FAADA també ha denunciat els sindicats agraris AEALL-ASAJA i Unió de Pagesos per haver donat suport a l'acció, perquè creu que "els fets podrien ser susceptibles d'un delicte de maltractament per omissió o de diverses infraccions”. L'associació animalista creu que són uns fets "molt greus" i alhora qüestionen l'actuació dels Agents Rurals de Lleida, perquè "van denunciar els fets però no van acudir al lloc", de manera que "no van aixecar cap acta per deixar constància de tot el que estava succeint". 

De la mateixa manera, l'entitat conservacionista Ipcena ha titllat de "vergonyosa" l'acció reivindicativa. El seu secretari general, Joan Vàzquez, creu que l'acció és "un maltractament segons la llei de protecció dels animals", que "estableix que dur a terme actuacions d'aquest tipus pot considerar-se com una falta greu". El líder ecologista lleidatà va més enllà i demana "sancions per als responsables d'aquesta mobilització". Vàzquez ha criticat que s'hagi transportat el vedell ferit fins aquesta oficina del Pallars Sobirà pel fet que amb aquesta acció s'ha mostrat públicament el patiment dels animals.

L'animal que van deixar a l'oficina del parc presentava ferides visibles a les dues potes de davant. Segons els pagesos, havia estat atacat per un os bru la setmana passada en una muntanya propera al terme municipal d'Esterri d'Àneu. En aquell incident hi van morir tres vedells, entre ells la mare del ferit, que ara s'haurà de sacrificar. En canvi, segons informa el diari Segre, la Fundación Oso Pardo ha negat que un os hagués atacat el vedell. L'entitat, sòcia del programa Piroslife que lidera la Generalitat, ha rebutjat que les marques en dues vaques i la ruptura de les potes del vedell "puguin ser atribuïdes al plantígrad, tal com han constatat experts i agents que han vist els animals".