Pirineus 08/12/2020

L'Aran exigeix el mateix tracte fronterer que l'Alt Urgell amb Andorra

La síndica d'Aran demana que si s'aixequen les restriccions amb Andorra també es faci amb França

Ara Pirineus
2 min
El darrer centre comercial aranès abans de la frontera amb França, a Les. / G.L.T.

Vielha e MijaranDesprés de conèixer que la Generalitat estudia la petició d'Andorra i la comarca de l'Alt Urgell per a equiparar el Principat amb aquesta comarca i aixecar les restriccions de mobilitat entre tots dos costats de la frontera, la síndica d'Aran, Maria Vergés, ha dirigit una carta al vicepresident en funcions de president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Li ha assenyalat que permetre aquesta equiparació entre Andorra i l'Alt Urgell i no fer-ho entre França i l'Aran tindria un impacte molt negatiu en el sector turístic i econòmic aranès.

Vergés ha reclamat que es reprengui la mobilitat entre la Val d'Aran i França, i més després de conèixer que Andorra i els departaments francesos d'Arièja i els Pirineus Orientals ja la van reprendre el passat 4 de desembre. La síndica d'Aran ha manifestat en la carta dirigida al president en funcions que "som totalment conscients de la situació provocada pel covid-19 i de la necessitat d'aplicar les mesures i restriccions per controlar el virus". Tot i això, ha afegit, "també considerem que és necessari que tots els territoris puguem comptar amb les mateixes oportunitats perquè la nostra ciutadania faci front a aquesta crisi amb les màximes garanties, sobretot tenint en el compte que actualment la Val d'Aran és el territori amb menys risc de rebrot de Catalunya". La síndica ha afegit que "si a la pròxima reunió del PROCICAT s'aprova la petició d'Andorra, la comarca de l'Alt Urgell i l'Ajuntament de La Seu d'Urgell, s'ha d'aplicar la mateixa mesura respecte a la Val d'Aran" ja que d'una altra forma "Aran estaria sent tractada de manera injusta i desigual".

Així mateix, Vergés ha remarcat la importància que l'economia de frontera té per al Baix Aran atès que "comparteix un espai comú d'intercanvi de relacions laborals, de serveis i, sobretot, econòmiques, fent que el sistema socioeconòmic d'aquesta part de la Val d'Aran depengui en gran manera de la relació amb França". A la missiva ha afegit que "a causa d'això, demanem que, seguint l'exemple i petició d'Andorra i l'Alt Urgell, la Generalitat de Catalunya realitzi les gestions oportunes perquè aquesta fórmula es pugui aplicar també a l'Aran".

En aquest sentit, cal recordar que el conseller de Governació del Conselh Generau i alcalde de Bossòst, Amador Marquès, ja es va dirigir per carta també al conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, sol·licitant harmonitzar les restriccions entre tots dos costats de la frontera amb França.

stats