Pirineus 08/10/2020

La Fira de Sant Ermengol s'adapta a la pandèmia

Es manté una fira de formatges artesans del Pirineu i de productes alimentaris de proximitat

Ara Pirineus
2 min

La Seu d'UrgellLa Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell d'enguany s'adaptarà a l'actual situació excepcional provocada per la pandèmia de covid-19. Per això, el dissabte 17 i el diumenge 18 d'octubre, el passeig Joan Brudieu acollirà una trentena de parades de formatges artesans del Pirineu i de productes alimentaris de proximitat. Des de l'Ajuntament de la Seu han indicat que "aquesta serà una mostra a l'aire lliure, amb control d'aforament i amb totes les mesures necessàries per garantir la seguretat tant de visitants com d'expositors". Malgrat no poder fer-la com sempre, des de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell han apostat per "no perdre l'essència de la venda directa dels formatges", tot i que no es podran fer tastos individuals.

En aquesta mostra al passeig Joan Brudieu hi haurà la presència de 24 formatgeries artesanes procedents del Pirineu: sis formatgeries de l'Alt Urgell i Cerdanya; onze de la resta del Pirineu català; quatre formatgeries procedents del País Basc; i tres d'Aragó i Navarra. Els visitants hi trobaran formatges elaborats artesanalment amb llet de vaca, de cabra i d'ovella. També hi haurà sis parades de productes agroalimentaris Km.0 que oferiran embotits, carns, pa, cervesa artesana, entre d'altres.

Visites guiades gratuïtes

Com a novetat d'aquesta edició 2020, la Fira de Sant Ermengol també oferirà la possibilitat de participar en nou visites guiades, totes elles gratuïtes, que tindran lloc durant el cap de setmana de fira. Així, hi haurà rutes del formatge, dels claustres de la Seu o visites al jaciment arqueològic del pati de les Monges, entre altres. Per participar en qualsevol d'aquestes rutes caldrà fer inscripció al punt d'informació de la fira que es trobarà ubicat al mateix passeig Joan Brudieu.

Aules de tast en línia

Com ja s'havia anunciat, enguany s'ha creat un canal de YouTube propi, vinculat al web www.firasantermengol.cat que oferirà de manera permanent tastos guiats i tallers de cuina amb formatge. Aquesta aula de tast en línia començarà amb cinc propostes, que es podran visualitzar a partir del divendres 16 d'octubre. Els tastos són: formatges artesans de vaca de l'Alt Pirineu; formatges artesans de cabra de l'Alt Urgell i Cerdanya; formatges de pastor d'ovella; cuina amb formatge de Diego Alías, de Ca l'Amador de Josa del Cadí; i cuina amb formatge de Carme Mora, de l'Espai de Tast del Mas d'Eroles d'Adrall.

Els tastos són guiats pel gastrònom Pep Palau i han estat enregistrats a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d'Urgell. Al llarg de l'any, i de manera periòdica, s'ampliarà el nombre de tastos que es podran seguir des d'aquest web i el canal de YouTube propis de la fira.

stats