Pirineus 24/12/2020

El Govern anuncia ajudes de 4,3 M€ i els sectors afectats les consideren "irrisòries"

Els empresaris cerdans diuen que no cobreixen ni de bon tros les pèrdues i que no arriben a tothom

Ara Pirineus / Acn
3 min
Una terrassa recollida a Puigcerdà. / ACN

PuigcerdàEl Govern aprovarà la setmana que ve una primera transferència de 4,3 milions d'euros per articular ajuts directes a empreses dels sectors de la restauració, el turisme i el comerç de la Cerdanya i el Ripollès, comarques tancades des d'aquest dimarts per l'augment de casos de covid-19. "Al costat de salvar vides, hem de protegir llocs de treball i el Govern s'ha posat en marxa", ha dit el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès en declaracions a l'ACN. Els establiments que han demanat una subvenció prèvia i són a les bases de l'executiu català rebran els diners d'ofici. La resta podran sol·licitar els recursos i rebre'ls "tan aviat com sigui possible", ha dit el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa.

Segons Tremosa, la mesura busca "permetre la supervivència de les empreses" de la zona, que avui presentava uns indicadors de covid-19 molt més elevats que la resta de Catalunya. Després de reunir-se amb ajuntaments i els consells comarcals del Ripollès i la Cerdanya, el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha reiterat que l'objectiu de les restriccions dictades dimarts al vespre a les dues comarques tenen com a objectiu "salvar vides i reduir el nombre de contagis", i ha admès l'impacte econòmic que aquest tancament causarà a la zona just a les portes d'un dels moments més importants de la temporada de neu. "És evident que la situació no és satisfactòria", ha reconegut el conseller d'Empresa.

Per pal·liar la situació, Aragonès ha assegurat que la tramitació dels ajuts es gestiona "tan ràpid com es pot". En aquest sentit, ha comentat que en un context normal les subvencions triguen entre sis i nou mesos a concedir-se i en els ajuts relacionats amb la pandèmia aquest procés s'està fent en un període d'entre 20 i 40 dies.

Segons ha detallat el conseller d'Empresa i Coneixement, els ajuts es transferiran d'ofici als establiments que ja ho van sol·licitar en les dues convocatòries anteriors. Els negocis que no ho van fer també poden demanar-ho ara igualment a través d'una petició d'ajut. Amb tot, ha assenyalat que l'objectiu és garantir la supervivència de les empreses i salvar-ne el màxim de la seva possible extinció un cop la vacuna permeti la recuperació econòmica.

Tremosa, d'altra banda, no ha concretat per quin import serien les ajudes unitàries per a cada negoci però ha avançat que seria el mateix per a tots els establiments. Tot i així, ha recordat, com a referència, que les ajudes anteriors s'han mogut en un interval d'entre 1.500 euros per a dues setmanes i els 2.000 per a unes dues setmanes i mitja. "Serà poc o molt en funció del temps que estiguin tancats i les nostres possibilitats", ha apuntat.

En les dues anteriors convocatòries, el departament d'Empresa i Coneixement va rebre unes 31.000 sol·licituds de bars i restaurants dels 42.000 que actualment hi ha a Catalunya.

Quantitat "insuficient" i que no arriba a tots els sectors afectats

Des de la Cerdanya, els empresaris han deixat clar que aquestes ajudes "són insuficients i no arriben a tothom". Així s'hi ha referit el president de la patronal Empresariat Cerdanya, Francesc Armengol, que en declaracions a l'Ara Pirineus ha assegurat que "per als hotelers, restauradors i comerços, la quantitat és irrisòria, però el més important és que no arriba a tothom". En aquest sentit, ha assenyalat que no s'ha tingut en compte altres sectors vinculats a l'activitat turística "que patiran molt amb el confinament i a qui ni tan sols s'ha mencionat: escoles i monitors d'esquí, empreses de lloguer d'esquí i agències de viatges, entre d'altres".

Armengol ha indicat que des de la Generalitat no els han ofert informació directament i que tot ho han anat sabent a través dels polítics comarcals, que són els que parlen amb el Govern i que els estan donant "suport". Tot i això, ha avançat que "sembla que a la Cerdanya li tocarien només 1,9 milions d'euros, que es repartirien en fins a 10.000 euros per als hotels, 3.000 per als restaurants, depenent de la categoria, i fins a 1.500 per als comerços". Unes xifres que ha insistit que són insuficients, tenint en compte el volum de negoci que generen les festes de Nadal en una destinació turística com la Cerdanya.

stats