La històrica revista 'Àrnica' reneix com a publicació naturalista del Pirineu

El Consell Cultural de les Valls d'Àneu li ha volgut donar una tercera vida 

El 1984, un any després de la seva fundació, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu va posar en marxa la revista Àrnica, pensada com a butlletí de normalització lingüística. Entre el 1990 i el 2003 es va reconvertir en revista de cultura pirinenca i ara, disset anys després, la publicació ha tornat a renéixer com a revista naturalista dels Pirineus.

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ha explicat a l' Ara Pirineus que el projecte sorgeix amb la voluntat d'endreçar les publicacions que té l'associació i donar més visibilitat a les col·laboracions de temàtica naturalista que fins ara s'encabien a la revista Nabius, la publicació que edita l'entitat amb una periodicitat anual. "Ens havíem adonat que cada cop teníem més presència d'articles d'aquestes característiques a Nabius, i vam pensar que seria millor endreçar els continguts i deixar Nabius com a revista dedicada al patrimoni cultural i fer renéixer Àrnica per dedicar-la al patrimoni natural". Aquests dos patrimonis, de fet són les dues potes sobre les quals bascula el Consell i amb aquesta reordenació de les publicacions se'ls vol donar més visibilitat. A banda, des de l'entitat destaquen la idoneïtat de posar en marxa un projecte d'aquestes característiques, ara que sembla que la humanitat està obligada a engegar una nova relació amb la natura si vol sobreviure com a espècie.

Tal com expliquen el mateix Rella i el cap de redacció d' Àrnica, Francesc Rodríguez, a l'editorial del primer número, la revista "és una porta oberta de bat a bat a la reflexió naturalista, a l'observació necessària i imprescindible dels valors de la naturalesa i dels comportaments humans per fer-la créixer. Consolida, a la vegada, la nostra identitat narrativa: patrimoni cultural i patrimoni natural agermanats, essencials per a construir millors societats, més properes, més plurals, més comprensives, més humanes".

Igual que Nabius, Àrnica també tindrà una periodicitat anual i el primer número, corresponent a aquest estiu, es presentarà pròximament al Festival Terra Roia de Vilamur. La revista es vendrà a dotze euros l'exemplar i es distribuirà per bona part de l'Alt Pirineu i Aran. En aquest primer número s'hi poden llegir articles sobre ornitologia, paisatgisme, geologia, paleontologia, flora o il·lustració científica, entre altres.

El + vist

El + comentat