Pirineus 24/09/2020

Ponsa confia que la candidatura dels raiers a patrimoni de la UNESCO es presenti el 2021

Ho ha dit des de Sort, on també ha anunciat un pla de lectura comarcal

Acn
2 min
La consellera Ponsa i altres autoritats visitant la futura biblioteca de Sort. / ACN

SortLa consellera de Cultura, Àngels Ponsa, confia que la candidatura dels raiers de la Pobla de Segur i Coll de Nargó a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO es pugui lliurar durant el març de 2021. D'aquesta manera, la Comissió intergovernamental la podria avaluar i seguir el seu tràmit final l'any 2022. Tot plegat ho ha dit durant la visita que ha fet aquest dijous a Sort, la primera que fa a l'Alt Pirineu i Aran des que va ser nomenada, fa poques setmanes.

La consellera ha recordat que la candidatura és de caràcter internacional i està promoguda per l'Associació Internacional de Raiers, creada l'any 1989 sota la tutela del Departament de Cultura. L'opció d'aquesta activitat a ser declarada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco està encapçalada per Polònia, que actualment lidera el projecte per qüestions d'estratègia.

Ponsa ha aprofitat l'estada a la capital del Pallars Sobirà per visitar les obres de la futura biblioteca comarcal de Sort, que espera que "aviat sigui una realitat", tot i que encara falten recursos per acabar la segona fase d'obres. Sort és l'única capital de comarca que no compleix amb el Mapa de Lectura Pública de Catalunya perquè no disposa d'una biblioteca d'abast comarcal. Aquest "greuge comparatiu", ha remarcat Ponsa, acabarà amb l'entrada en funcionament del nou equipament.

Ara, s'està fent la primera fase de les obres sobre l'estructura situada als peus del castell, aixecada fa dotze anys quan es va aturar el projecte. La consellera ha dit que confia acabar aquestes primeres obres i tirar endavant la segona i darrera fase amb la complicitat de l'Ajuntament de Sort i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Ha afegit que paral·lelament s'està creant un Pla de lectura comarcal a partir d'una fórmula que ja s'ha utilitzat a les Garrigues.

stats