La Vuelta

400 litres d'oli preparats per abocar sobre la carretera: l'operatiu contra la Vuelta interceptat per la policia

Els bidons estaven plens i els agents van enxampar els detinguts mentre manipulaven el mecanisme

3 min

BarcelonaSeguint la carretera C-55 i passat Clariana de Cardener, un municipi de 166 habitants a l'entrada del Solsonès, hi ha el túnel de la Flaüta. És curt, de 150 metres, i aquest dissabte, de la part més alta de l'entrada del túnel, amagat entre matolls, sobresortia un petit tub negre. Dilluns, quan la Vuelta ciclista hi va passar just per sota, ja no hi era. Aquest tub comptava amb diversos temporitzadors i, quan la Policia Nacional va seguir-ne el fil, va trobar dos bidons metàl·lics de 200 litres de capacitat cadascun. Segons fonts policials, estaven plens d'oli de motor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de dies d'investigació, finalment aquest dissabte la Policia Nacional es va presentar en aquest punt boscós del Solsonès i va enxampar in fraganti quatre homes muntant aquest mecanisme. Els havien seguit i havia costat arribar-hi, ja que, sempre segons el relat policial, els homes havien passat per camins secundaris per arribar-hi i cap d'ells portava mòbil. Segons fonts de la policia espanyola, quan els agents van arribar els homes estaven manipulant els tubs i els bidons, i els van detenir allà mateix. En un comunicat, la Policia assegura que els va arrestar quan "anaven a activar" el mecanisme i "sabotejar" la Vuelta. Tot i això, la defensa dels acusats, coordinada per Alerta Solidària, encara no sap què té la policia en contra seva. Ni tan sols tenen per vies oficials els detalls del mecanisme que presumptament estaven preparant.

Els bidons, tal com il·lustra la policia espanyola en un vídeo, estaven coberts per vegetació per ocultar-los. Quedaven just a sobre del túnel. El sistema d'activació funcionava amb una electrovàlvula i el tub tenia diversos temporitzadors perquè deixessin via lliure a l'oli el dia de la Vuelta. En total, segons els càlculs de la policia, haurien deixat caure a la carretera uns 400 litres d'oli de motor, que ja està analitzant la unitat científica del cos espanyol.

Túnel on hi havien els bidons i les tuberies

Els detinguts són quatre homes independentistes d'Osona que ara ja estan en llibertat amb càrrecs, però que van estar 48 hores detinguts a la comissaria de la Verneda de Barcelona. Després de passar a disposició judicial, no es poden acostar a menys de 500 metres de la prova ciclista, que aquest dimecres passarà per última vegada per Catalunya. Se'ls acusa dels delictes de grup criminal, desordres públics, contra la seguretat vial i contra el medi ambient.

"Vergonya"

L'única documentació que tenen són les ordres d'escorcoll de les cases dels detinguts, a Centelles, Tavèrnoles, Calldetenes i Vic, un document on no s'especifica què haurien fet els quatre homes. Aquest hermetisme judicial ve donat per la qualificació de secret de sumari de la jutgessa de Solsona, que la defensa dels acusats ja ha recorregut. Aquest dilluns els detinguts van passar pels jutjats i es van limitar a respondre les preguntes de la seva advocada, que van anar, sobretot, adreçades a demostrar el seu arrelament a Catalunya per evitar la presó preventiva. Finalment, van quedar en llibertat. A la sortida, la seva advocada, Eva Pous, va qualificar el procediment judicial de "vergonya".

Aquesta també va ser la reacció dels partits independentistes, que han demanat insistentment el seu alliberament i la fi "de la repressió". De fet, l'esquerra independentista va convocar protestes contra la detenció aquest dilluns i diversos manifestants van acudir a rebre els detinguts als jutjats de Solsona. A la sortida, van exhibir estelades i van alçar el puny en senyal de victòria.

La jutgessa de Solsona va decretar llibertat provisional per als quatre detinguts acusats de voler boicotejar la Vuelta al seu pas per Catalunya, i els ha imposat una ordre d'allunyament d'un mínim de 500 metres de les etapes d'aquesta prova esportiva
stats