La Vuelta

Llibertat provisional per als quatre independentistes detinguts per voler "boicotejar" la Vuelta

La jutge també decreta una ordre d'allunyament de 500 metres respecte al circuit ciclista, on volien tirar oli

2 min
La jutgessa de Solsona (Lleida) ha decretat llibertat provisional per als quatre detinguts acusats de voler boicotejar la Volta ciclista al seu pas per Catalunya, i els ha imposat una ordre d'allunyament d'un mínim de 500 metres de les etapes d'aquesta prova esportiva

BarcelonaLa jutge de guàrdia de Solsona ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs els quatre independentistes detinguts per intentar "boicotejar" la Vuelta al seu pas per Catalunya, després de passar davant del jutge aquest migdia. Alhora, ha dictaminat una ordre d'allunyament de 500 metres respecte a les etapes del circuit ciclista que passen pel Principat. Feia 48 hores que la Policia Nacional els havia detingut al Solsonès i els havia traslladat fins a la comissaria de la Verneda, a Barcelona. La causa contra els investigats ha quedat oberta pels delictes de desordres públics, grup criminal, contra la seguretat viària i contra el medi ambient, segons ha detallat en un comunicat el TSJC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts policials, entre els plans dels arrestats hi havia el de llançar grans quantitats d'oli a la carretera per on havien de passar els ciclistes. Concretament, les mateixes fonts detallen que l'acció havia de ser imminent i estava prevista per a aquest dilluns, quan la Vuelta passava pel Solsonès. La quantitat d'oli requisada el dia de la detenció podria ascendir als 200 litres. Tot apunta que la policia els va enxampar preparant l'acció, ja que els van detenir en un punt boscós del Solsonès quan tots quatre detinguts són d'Osona: són veïns de Centelles, Tavèrnoles, Calldetenes i Vic, segons fonts de la defensa dels acusats.

De fet, als advocats dels arrestats, coordinats per Alerta Solidària, no els consta tota aquesta informació, ja que el jutjat ha decretat el secret de sumari i no poden saber exactament de què s'acusa els seus clients. L'advocada d'Alerta Solidària que els representa, Eva Pous, ha qualificat de "vergonya" la investigació i ha assegurat que la recorreran així com l'ordre del secret de sumari. "La sorpresa avui ha estat saber que ahir van acordar el secret de sumari; entenem que no té cap justificació. La jutgessa ens ha negat tenir accés a l'expedient", ha recalcat. La investigació la porta la comissaria general d'informació des de Madrid, coneguda per la seva tasca antiterrorista, a més de la seguretat pública en general. Aquest dimarts els acusats han respost només a les preguntes de la defensa.

Els escorcolls policials als habitatges dels processats es van produir diumenge a la matinada i la policia va requisar diversos ordinadors i material informàtic. La seva detenció va provocar una reacció dels partits independentistes, que en van demanar l'alliberament immediat i la fi de la "repressió". De fet, l'esquerra independentista ha convocat protestes contra la detenció i diversos manifestants han acudit a rebre els afectats, que han exhibit estelades i han alçat el puny en senyal de victòria després de sortir de declarar.

stats