Política 15/12/2011

Una firma britànica alerta de l'incompliment de l'Estat amb Catalunya pels 759 milions

L'agència d'avaluació de risc amb seu a la City britànica destaca que Madrid "castigarà" Catalunya amb la "prohibició d'emetre deute", cosa que causarà tensions als mercats

Acn
2 min

LondresLa negativa de l'Estat a pagar els 759 milions d'euros en infraestructures que deu a Catalunya i la decisió del Govern de denunciar l'incompliment als tribunals ha captat l'atenció de la City de Londres. Un informe de la firma d'inversions King & Shaxon a què ha tingut accés l'ACN alerta que Mariano Rajoy tindrà una "benvinguda desagradable" quan entri a la Moncloa perquè la Generalitat "ha amenaçat de denunciar el govern espanyol pels fons d'infraestructura que li deu". La firma destaca que sense els diners el dèficit català "s'incrementarà" i que Catalunya rebrà "un càstig" de Madrid: "la prohibició d'emetre més deute". El text alerta que un "conflicte intern" pot causar problemes als mercats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enfrontament entre la Generalitat i el govern espanyol pels 759 milions d'euros en infraestructures que es preveuen a la disposició addicional tercera de l'Estatut ja és coneix a la City, el cor financer europeu i on es fan la gran majoria de les compres i vendes de deute. En els darrers dies els inversors han rebut informació sobre la negativa del govern espanyol en funcions a pagar els diners a Catalunya, tot i que estaven previstos en els pressupostos. Mitjans com The Guardian han recollit els plans del govern català de denunciar Madrid, que fins i tot han arribat als informes que preparen les firmes de la City.

Fonts de King & Shaxon consultades per l'ACN han assegurat que la situació en què es troba Catalunya és una "paradoxa" o fins i tot un "catch-22", una expressió anglosaxona per descriure un escenari en què totes les opcions poden acabar sent negatives. L'informe de la companyia admet que "a principis d'any el govern espanyol va acceptar pagar la quantitat de 759 milions i la vicepresidenta Salgado va dir al Parlament que els diners es donarien aquest any". Per això, recorda el text, "el govern català va incloure aquesta suma en el seu pressupost anual". Amb tot, els analistes alerten que si el govern espanyol es nega a pagar i hi ha "qualsevol signe de conflictes interns o divisions" es poden provocar "més preocupacions en els mercats", que ja estan "molt atents a Espanya".

stats