Política 15/12/2011

Amaiur reclama al rei Joan Carles que s'impliqui per consolidar la pau a Euskadi

Els abertzales asseguren que el monarca "veu bé" que la formació independentista tingui grup parlamentari propi

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl portaveu abertzale a Madrid, Xabier Mikel Errekondo, ha demanat al rei Joan Carles que "s'impliqui en la resolució del conflicte" a Euskadi per aconseguir una pau "duradora, estable i justa". L'objectiu és que el nou escenari avanci cap a "bon port". El polític basc li ha fet arribar, a l'entrevista que han mantingut al Palau de la Zarzuela, una carta amb les seves posicions polítiques, però ha matisat que no ha fet "cap petició explícita" al rei, més enllà d'aquesta sol·licitud genèrica. "Coincidim que tots hem d'aportar en el camí de la resolució i de la pau", ha dit Errekondo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de files d'Amaiur ha assegurat que la corona espanyola "veu bé" la pretensió dels 7 diputats abertzales de constituir-se en grup propi al Congrés, una decisió que la mesa de la cambra baixa ha de prendre aquesta tarda. "No entenem cap altra opció, ha dit, perquè "la llei ens assisteix". "És una eina de treball", ha sentenciat. Ha explicat que el rei "traslladarà" aquesta petició a Mariano Rajoy i al president del Congrés, Jesús Posada. Sobre la petició d'UPyD d'instar a la il·legalització de la seva formació, ho ha cenyit a un "afany de protagonisme" de la seva líder, Rosa Díez.

"La situació del conflicte polític basc cal prendre-la en la seva integritat, no té cap sentit prendre-la parcialment", ha dit, quan els periodistes li han preguntat per si el rei l'havia instat a condemnar explícitament la violència d'ETA. Errekondo ha insistit que caldrà "reconèixer totes les víctimes", que "si cal demanar perdó, es demanarà perdó" i ha recordat que els estatuts de la coalició ja rebutgen qualsevol ús de la violència com a instrument de pressió política.

El portaveu abertzale és exjugador d'handbol i excompany d'Iñaki Urdangarín. S'ha limitat a dir que el rei i ell s'han interessat per les "famílies" respectives sense entrar en detalls de les presumptes activitats il·legals que esquitxen el gendre del rei.

La reunió, que ha estat "cordial", és històrica. L'última visita d'un diputat abertzale a Zarzuela va ser el 1993. Aleshores va ser Joan Idigoras.

stats