Política 27/06/2016

L'ANC celebrarà la consulta interna sobre el referèndum unilateral d'independència el 15 de juliol

Els socis es pronunciaran si tornar a situar el referèndum d'autodeterminació com a objectiu del sobiranisme. També es podrà votar telemàticament del 13 al 16 de juliol

Núria Orriols
3 min
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, en la jornada de votació / ANC

Barcelona15 de juliol. Aquesta és la data en què finalment se celebrarà la consulta interna de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per decidir si es torna a situar en el full de ruta el referèndum vinculant d'autodeterminació com a mitjà per assolir la independència. Després de l'anunci de la qüestió de confiança del president, Carles Puigdemont, i el trencament del pacte entre Junts pel Sí i la CUP, el secretariat nacional de l'ANC va posar sobre la taula redefinir els passos cap a l'estat propi per intentar que tots els actors polítics del procés s'apleguessin sota un únic rumb.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que en un primer moment es va considerar celebrar la consulta abans del 3 de juliol, segons les fonts consultades per l'ARA, s'ha decidit ajornar-ho uns dies. "Així hi ha més temps perquè el soci es pugui informar", assegura un membre del secretariat. El divendres dia 15 es podrà votar de forma presencial a totes les territorials de l'ANC però serà al llarg de la setmana (del 13 al 16 de juliol) que es podrà votar telemàticament. Per poder votar en aquesta consulta, els membres de l'entitat s'han d'inscriure en el registre de votació abans del 12 de juliol.

Els dirigents de l'entitat estan de gira al territori per explicar les bonances de tornar a situar el referèndum al centre del debat polític i recuperar la taula de partits i entitats per acordar un únic full de ruta entre tots els actors del procés. Des de l'ANC asseguren que el referèndum unilateral és compatible amb el rumb del Govern de la Generalitat, ja que es celebraria després de l'aprovació de les tres lleis de desconnexió -proposen-.

Com estan rebent el nou full de ruta que proposa el secretariat el territori? Segons els consultats, en un primer moment transmeten que l'anunci va ser "precipitat" -va caure just a l'inici de la campanya electoral- però després de la reunió informativa surten "convençuts" que serà bona idea i més, afegeixen, després del resultat de les eleccions espanyoles en què el PP ha tornat a revalidar la victòria.

Ara bé, cal recordar que tornar a situar el referèndum com a objectiu implica afrontar una sèrie d'obstacles que ja van succeir el 9-N, que va acabar sent un procés participatiu per conèixer només l'opinió de la ciutadania. Què passarà si l'Estat torna a vetar el referèndum? Si el Govern decideix tirar endavant encara que sigui saltant-se la legalitat espanyola quin serà el paper dels funcionaris? En aquest punt, des de l'ANC apunten que és clau la llei de transitorietat jurídica (de règim jurídic català que està en ponència conjunta al Parlament). Aquesta llei ha de recollir, en principi, la substitució de l'ordenament jurídic espanyol pel català i hauria d'emparar aquest referèndum.

La pregunta de la consulta

La consulta interna conté la següent pregunta: "Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?".

Si les bases de l'entitat independentista es pronuncien a favor d'abanderar el referèndum, l'ANC proposarà i exigirà al Govern i al Parlament la celebració d'un referèndum "amb resposta binària" i una pregunta "clara en relació a la independència de Catalunya". La diferència principal amb el procés participatiu del 9 de novembre és que aquest cop seria "vinculant i decisori" -argumenten des de l'ANC-.

Si el 'sí' obtingués la victòria en aquest referèndum, segons les exigències de l'entitat, la declaració d'independència hauria de ser "immediata".

stats