Política 15/12/2019

Ábalos adverteix ERC que sense investidura no hi podrà haver diàleg amb Catalunya

Demana als republicans que no posin "condicions" abans d'acordar una solució al conflicte

Marc Toro / Gerard Pruna
3 min
El ministres en funcions, José Luis Ábalos, aquest diumenge amb el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa

BarcelonaToc d'atenció del PSOE a ERC. El ministre en funcions i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, un dels negociadors amb els republicans de la investidura de Pedro Sánchez, ha advertit aquest migdia els republicans que sense un acord d'investidura no hi haurà "possibilitats" pel diàleg amb Catalunya. "Si no s’aprofita aquesta oportunitat, la tesi del diàleg també es trencarà [...]. Es demostrarà que no hi ha possibilitats pel diàleg", ha afirmat en una intervenció a la clausura del catorzè congrés del PSC, i ha afegit: "No sé si hi haurà altres moments".

Ábalos, que ha urgit els d'Oriol Junqueras a ser "valents" i pactar abans que quedin avortades o es "frustrin" les opcions per dialogar, també els ha dit que "posar condicions" abans del diàleg és "absurd" i "inútil". "Els problemes importants no es resolen d’un dia per l’altre", ha dit. Així s'ha expressat després que el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, digués en una entrevista a La Vanguardia que en la taula de negociació amb el PSOE s'hauran de plantejar "solucions" per als presos polítics. "La fi de la repressió passa també per trobar solucions per a aquelles persones que estan condemnades de manera absolutament injusta. Això haurà d'estar també sobre la taula de negociació", ha afirmat Aragonès.

Ábalos ha apostat per aprofitar l'"oportunitat" de trobar una solució al "conflicte" amb Catalunya, el qual ha aclarit que és igual si és "polític" o de "convivència". L'alternativa a entendre's amb els que voldrien "trencar" Espanya, ha argumentat, és arribar a un acord amb els que la volen "asfixiar". Així, acusant el PP i Cs d'"hipocresia" i "cinisme" quan critiquen les converses amb ERC però no s'ofereixen per facilitar la investidura, els ha dit: "Si volguessin una altra solució, està a les seves mans". Al final, ha dit Ábalos, "sense la seva participació en la governabilitat, no queda més que el que ens deixen".

El PSOE aposta, doncs, per una de freda i una de calenta per aconseguir tancar amb èxit la investidura de Pedro Sánchez. El discurs d'Ábalos –previ a les últimes paraules de Miquel Iceta–, arriba vint-i-quatre hores després que, també al congrés del PSC, la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, deixés clar que les negociacions amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez i el diàleg amb Catalunya tiraran endavant per més que no agradin a determinats barons socialistes. "A qui li estranya que dialoguem? S'ho ha de fer mirar!", va dir, deixant clar que "en democràcia estem obligats a parlar". Alhora, Calvo va remarcar que la solució per a Catalunya ha de ser "raonable" i "en el marc dels paràmetres polítics i jurídics de la democràcia".

Tot i buscar l'acord amb els republicans a l'Estat, Miquel Iceta –que aquest diumenge ha presentat la seva executiva per als pròxims tres anys– ha sigut molt dur amb el paper de l'independentisme els últims anys a Catalunya, i l'ha acusat d'"haver posat en risc la unitat civil de Catalunya i la convivència entre catalans". "La deriva independentista ha dividit la societat, ha fracassat en els seus objectius i ha perjudicat els interessos de la gent", ha opinat Iceta, que ha fet una crida a passar pàgina de la "confrontació" de la mà d'un PSC que ha erigit en alternativa de Govern.

Com al llarg de tot el congrés –que ha estat molt plàcid per al primer secretari–, el líder dels socialistes catalans ha presumit d'haver aconseguit ressuscitar el PSC i ha defensat el partit socialista com l'agent que ha de liderar una nova etapa a Catalunya. Per això, s'ha ofert a liderar una "àmplia coalició que reuneixi totes les forces reformistes" i que permeti "capgirar el rumb d'aquest país". Iceta també ha sortit al pas de les crítiques rebudes en els últims dies pel fet que el congrés del PSC hagi consagrat Catalunya com a "nació" i Espanya com una "nació de nacions", i ha recordat que la Constitució ja ho preveu així. "Nosaltres volem reformar la Constitució per fer-la millor, no per tornar a l'"Espanya una i no cinquanta-una", ha avisat.

stats