Política 15/12/2019

La nova direcció del PSC consolida l'autoritat d'Illa i Granados i reforça el paper dels diputats al Parlament

L'executiva, continuista i de més de 60 membres, incorpora alcaldes com Àlex Pastor i Marta Farrés

Marc Toro
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta i els principals càrrecs de la seva executiva, després de la seva primera intervenció al catorzè congrés del PSC

BarcelonaEl PSC estrena aquest diumenge la nova direcció per als pròxims tres anys, de caràcter continuista i àmplia (27 dones i 36 homes) i amb alguns ajustos significatius. Els canvis principals ja havien sigut anunciats durant la setmana per Miquel Iceta, que ha decidit consolidar l'autoritat al partit de Salvador Illa, que repeteix com a secretari d'organització i s'encarregarà d'acció electoral, i la portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, que passa a ser viceprimera secretària. Qui ocupava fins ara aquest càrrec, l'alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, es converteix en presidenta del partit. Tots tres continuaran formant part del el nucli dur de la direcció, en la qual també hi haurà el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni (política municipal); l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antoni Balmón (acció institucional); la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i l'eurodiputat Javi López (membres nats de l'òrgan).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiva com a tal reforça el pes dels diputats del partit en detriment del d'alguns alcaldes. Entre la desena de parlamentaris amb càrrec (del total de 17 que hi ha a la cambra catalana), Raül Moreno agafa la cartera de Polítiques Socials; Esther Niubó, la d'Educació; Assumpta Escarp, la de Salut i Seguretat; Ferran Pedret, la de Moviments Socials i Memòria i Alícia Romero passa a portar Universitats i Recerca, cedint l'àrea d'Economia i Hisenda a Quico Trillas. Diputats al marge, cal destacar el nomenament de José Luis Gimeno com a responsable de coordinació territorial, així com el de Sonia Guerra al capdavant de polítiques feministes i el de la regidora a Barcelona Rosa Alarcón com a responsable de transició ecològica, dues de de les àrees que el PSC vol abanderar en la nova etapa del partit.

Pel que fa al món municipal, i tal com havia avançat l'ARA, Núria Parlon torna a entrar a l'executiva però amb un càrrec de menys pes orgànic, el de la secretària general d'objectius de desenvolupament sostenible, cosa que li permetrà compaginar la tasca a la direcció amb l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. També com a secretàries nacionals hi ha les alcaldesses Lluïsa Moret (Sant Boi de Llobregat) i Raquel Sánchez (Gavà), i les noves incorporacions d'Àlex Pastor (Badalona) i Marta Farrés (Sabadell). Com a membres nats de la direcció (que amplien l'òrgan fins als 64 membres) també hi ha el diputat al Congrés José Zaragoza, els candidats a les capitals de demarcació (Josep Fèlix Ballesteros, Tarragona; Fèlix Larrosa, Lleida, i Sílvia Paneque, Girona) o el primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), Arnau Ramírez. Pel que fa al consell nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos, estarà presidit per l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda.

stats