Política 12/12/2019

Núria Parlon tornarà a formar part de la direcció del PSC

Iceta decideix comptar de nou amb l'alcaldessa, amb la qual va competir a les primàries del 2016

Marc Toro
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, aquest dilluns en un acte a la biblioteca de Singuerlín

BarcelonaNúria Parlon formarà part de l'executiva del PSC que se sotmetrà a votació al congrés del partit d'aquest cap de setmana. Segons ha pogut saber l'ARA, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que va competir amb Miquel Iceta a les primàries pel lideratge del partit el 2016, ha acceptat l'oferta del primer secretari socialista de tornar a formar part de la direcció, que tendirà al continuisme. Els dos dirigents, que van dinar aquest dimecres, haurien coincidit en la necessitat de "sumar experiència" en la nova etapa de la formació, segons fonts consultades per aquest diari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les mateixes fonts expliquen que, a priori, ni Parlon ni altres alcaldesses importants que continuarien a l'executiva –és previsible que repeteixin Lluïsa Moret (Sant Boi de Llobregat), Pilar Díaz (Esplugues) i Raquel Sánchez (Gavà)– es responsabilitzarien d'una àrea concreta, sinó que s'encarregarien de delegacions amb menys pes orgànic que els permetrien centrar-se en la seva tasca als municipis. Aquesta circumstància hauria estat decisiva perquè Parlon acceptés l'oferta d'Iceta, segons expliquen les fonts citades.

Iceta, que revalidarà la primera secretaria sense cap oposició, busca transmetre amb aquesta incorporació una imatge d'unitat. Després de vèncer Parlon a les primàries de fa tres anys, de fet, ja va pactar amb l'alcaldessa una executiva de consens, que incorporava càrrecs afins a les dues parts. L'entesa al congrés no va ser fàcil, i els detalls finals es van pactar de matinada i després de múltiples desacords. La figura més conflictiva en aquell moment va ser la de la secretaria d'organització, que al final es va acordar que recaigués sobre Salvador Illla. Tal com Iceta ha anunciat aquest dijous, Illa repetirà en el càrrec i assumirà també l'àrea d'acció electoral.

Parlon va assumir el novembre del 2016 l'àrea de política municipal, però el juny del 2017 va deixar el càrrec per entrar a l'executiva del PSOE com a responsable de cohesió social i integració. Quatre mesos després va dimitir del seu càrrec en desacord amb l'aval socialista al 155 i, malgrat que continuava sent membre nata de la direcció del PSC, ja no hi tenia responsabilitats i es va centrar en la gestió a Santa Coloma, on a les passades municipals va ampliar la seva majoria absoluta.

La relació amb Iceta, que en un primer moment s'havia refredat, es va tornar a normalitzar mica en mica, i a l'última campanya de les generals van protagonitzar un acte plegats en el qual van coincidir en la defensa de la plurinacionalitat i el federalisme que el PSOE ha difuminat en la seva estratègia per resoldre el conflicte amb Catalunya. Aquesta és precisament la proposta que el PSC torna a reivindicar al full de ruta que s'ha de debatre i aprovar al congrés que comença aquest divendres.

Entre les novetats a l'executiva del PSC també hi haurà la designació de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, com a presidenta del PSC –en substitució d'Àngel Ros, que des de l'any passat és ambaixador d'Espanya a Andorra– i el nomenament d'Eva Granados, ara portaveu parlamentària, com a vice primera secretària. Es preveu, amb tot, que el grup parlamentari guanyi pes a la direcció.

stats