Política 06/11/2016

L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, nova número dos del PSC

Núria Parlon i Miquel Iceta arriben de matinada a un acord per a la nova executiva del PSC

Marc Toro
5 min
El líder del PSC, Miquel Iceta, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ahir en la primera reunió de l’executiva del partit després de les primàries.

BarcelonaMiquel Iceta i Núria Parlon han arribat finalment a un acord per a la nova executiva del PSC. Passades les cinc de la matinada d'aquest diumenge, i després d'hores de negociació, el primer secretari i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet han pactat una llista de 49 persones (24 dones i 25 homes) que integraran la direcció socialista durant els pròxims quatre anys. Els delegats de la militància reunits al 13è congrés del partit l'han aprovada per àmplia majoria, amb el 88% dels vots (616 d'un total de 700).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La principal novetat de la direcció del PSC és la creació de la primera secretaria adjunta. El càrrec, que suposa ser la número dos del partit, serà per a Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet. Parlon ocuparà la secretaria de política municipal i formació –fins ara en mans d'Antoni Fogué–, tal com havia demanat. El seu "objectiu clar" en aquesta àrea serà el 2019, ha dit Iceta amb referència a les pròximes eleccions locals, però també haurà de dirigir la formació del partit per "competir amb millors condicions".

Iceta hauria volgut que l'equip al capdavant del partit fos més reduït –l'anterior tenia 45 membres–, tal com ha afirmat al plenari del conclave, però també ha admès que calia fer un esforç per "incorporar" a l'executiva "el que han representat les primàries" per al partit. De fet, la nova direcció, que és més jove, paritària i amb una important representació municipal, incorpora una quinzena de dirigents favorables a Parlon. "Era molt important tenir una executiva d'unitat per tornar a ser útils", diu un d'ells.

El càrrec que més discrepància havia generat era la secretaria d'organització, ocupat fins ara per Assumpta Escarp i en el qual Parlon reclamava una figura de consens. El responsable d'aquesta àrea serà finalment Salvador Illa, primer secretari del Vallès Oriental, exalcalde de la Roca del Vallès i actual coordinador del grup municipal socialista a l'Ajuntament de Barcelona.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, continuarà com a president del partit. Per la seva banda, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, guanya pes a l'executiva i passarà a ser responsable de l'àrea de política institucional, econòmica i social.

Una de les noves incorporacions a la direcció és la de Meritxell Batet, cap de files dels socialistes al Congrés i blanc de les crítiques del PSOE pel vot en contra dels diputats catalans a la investidura de Mariano Rajoy. Batet s'encarregarà, precisament, d'una nova secretaria d'impuls federal, mentre que l'eurodiputat Javi López serà secretari d'impuls europeu. Com també havia demanat Parlon, al capdavant de les polítiques d'igualtat hi haurà una dirigent pròxima a ella. En aquest cas serà Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat.

Aquesta és la llista completa de la nova executiva:

President: Àngel Ros

Primer secretari: Miquel Iceta

Adjunta a primer secretari: Núria Marín

Àrea de política municipal i formació: Núria Parlon

Àrea de política institucional, econòmica i social: Eva Granados

Àrea d'organització: Salvador Illa

Àrea de polítiques d'igualtat: Lluïsa Moret

Impuls europeu: Javi López

Impuls federal: Meritxell Batet

Acció política: Antoni Balmón

Territori, infraestructures, energia i medi ambient: Jordi Terrades

Sindicalisme, moviments socials i memòria: Ferran Pedret

Universitat: Pilar Díaz

Salut: Caterina Mieras

Cultura i societat: Joan Francesc Marco

Educació: Ana del Frago

Justícia i funció pública: Rosa Maria Ibarra

Món rural i sector agroalimentari: Òscar Ordeig

Economia, emprenedoria, treball i economia cooperativa: Carles Ruiz

Ciència i R+D+I: David Bote

Adjunt a organització: Juli Fernández

Coordinació i implantació territorial: José Luis Jimeno

Acció electoral: Assumpta Escarp

Comunicació: Enric Casas

Adjunta a comunicació: Bego Floria

Xarxes: David Donaire

Estudis i programes: Carles Martí

Transparència i innovació: Susanna Mèrida

Coordinació del món local: Sònia Guerra

Formació: Alícia Romero

Secretaris nacionals: Sergi Vilamala, Abigail Garrido, Kenneth Martínez, Maria Beltran, Josep Masdeu, Araoa Araúzo i Francisco Romero

Secretaria de la dona: Raquel Sánchez

Persones amb discapacitat: Javier Rojano

Infància i famílies: Carmen Andrés

Persones LGTBI: Arnau Ramírez

Ciutadania i solidaritat: Maribel García

Gent gran i sistema de pensions: Isabel López

Habitatge: Jordi Ballart

Secretaris nacionals del plenari: Pere Casellas, Mercè Cardona Junyent, Sílvia Faja Domingo, Mònica Lafuente, Enric Roig i Maria Angeles Sariñena

Llarga i tensa nit amb plantada en plena negociació

La unanimitat en l'aprovació de l'informe de gestió de l'anterior executiva del PSC ha contrastat amb les dificultats que hi ha hagut per acordar els càrrecs clau de la nova direcció. La llista de noms proposada per Iceta no generava consens. Parlon, que va perdre les primàries per liderar els socialistes però va aconseguir un 46% de suports entre la militància, exigia renovació al capdavant del partit i, segons explicaven aquest dissabte fonts pròximes a ella, creia que la direcció plantejada per Iceta era massa "continuista" i deixava territoris "infrarepresentats".

La secretaria d'organització ha encallat les negociacions, que s'han allargat tota la matinada. Cap a dos quarts d'una d'aquest diumenge, i després de més de cinc hores de negociació, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i molts dels seus afins han marxat en bloc del Palau de Congressos de Barcelona –on se celebra el conclave del partit– sense haver arribat a cap acord. Fonts coneixedores de les negociacions expliquen que el motiu ha estat el rebuig d'Iceta d'una proposta que ha fet Parlon. Les dues parts s'han emplaçat a continuar negociant, si calia, per via telefònica durant la nit i han acordat que, en tot cas, es tornarien a reunir al matí.

Des de divendres a la nit Iceta s'ha estat reunint amb diversos dirigents socialistes per desencallar la situació. Segons l'ACN, el líder del PSC ja va proposar el primer dia de congrés que Salvador Illa i el primer secretari al Vallès Occidental sud, José Luis Jimeno, fessin tàndem en la secretaria d'organització. Parlon hauria rebutjat l'opció de Jimeno, mentre que el líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, s'hauria negat en un primer moment a cedir Illa, una peça clau dels socialistes al consistori.

Finalment, però, aquesta opció ha tirat endavant. En cas que no s'hagués trobat una solució de consens, fonts del partit no descartaven que Escarp es mantingués en el càrrec, malgrat que el seu entorn havia dit aquesta setmana que no repetiria com a secretària d'organització. De fet, aquestes mateixes fonts asseguren que la dirigent socialista va traslladar fa un any a Iceta la seva voluntat de deixar el càrrec quan el partit estigués estabilitzat i així poder-se centrar en la seva tasca com a diputada al Parlament.

Després de ser ratificat com a primer secretari aquest dissabte al migdia, Iceta havia admès que el resultat de la feina per conformar l'executiva no agradaria a tothom, de manera que va demanar cessions i generositat.

Per saber-ne més: l'última entrevista de la nova número dos del PSC

stats