Política 11/05/2018

Ábalos (PSOE): "Torra s'hauria de sotmetre a una desprogramació per exercir de president de la Generalitat"

Diu que el candidat a la investidura té "idees alarmants" i "una certa xenofòbia"

Marc Toro
2 min
El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. EFE

BarcelonaEl secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha estat molt clar aquest divendres a l'hora de rebutjar la candidatura de Quim Torra com a candidat a la investidura. "S'hauria de sotmetre a una desprogramació per exercir de president de la Generalitat". El dirigent socialista, que ha fet una roda de premsa a la seu del PSC a Barcelona, s'ha referit així als tuits que el diputat independentista va escriure fa anys i que, a parer seu, inclouen "idees alarmants" i "una certa xenofòbia". "[El president de la Generalitat] ha d'estar pendent d'unir i no dividir ni eliminar, com hem pogut observar en algun tuit", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu costat, el secretari d'organització dels socialistes catalans, Salvador Illa, també ha criticat els tuits de Torra, els quals –ha dit– "no són gens respectuosos amb les persones que no pensem com ell". En aquests sentit, ha dit que "el millor que pot fer és disculpar-se". Illa ha reiterat que Torra "no té la confiança del PSC" per exercir de president de la Generalitat. Si finalment és investit, però, li demana que respecti la legalitat, "governi per al 100% dels catalans" i obri "un doble procés de diàleg": entre els catalans i amb el govern espanyol.

Aquestes tres idees eren les que ja recollia un comunicat conjunt dels dos partits socialistes aquest dijous, en què es lamentava que Puigdemont hagués triat com a candidat a la presidència "un dels perfils més sectaris" de l'independentisme. Ábalos ha demanat a Torra "responsabilitat" i que estigui a "l'altura del càrrec" si finalment és investit president de la Generalitat. Si això passa, també li demana que assumeixi un "compromís amb el conjunt del poble català" i "no al servei de cap ens exterior", en referència al govern a l'exili comandat per Puigdemont.

"Cs no ha fet res, no ha intentat res"

El secretari d'organització del PSOE ha aprofitat la roda de premsa per carregar contra el "paper absolutament decebedor" que té Cs en relació al conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Han dilapidat la confiança que bona part de poble català va dipositar en ells", ha dit, i ha afegit que la formació taronja "no ha fet res, no ha intentat res". "Més enllà de l'aritmètica que utilitzen com a justificació, no han fet el mínim esforç per mirar de tractar amb altres forces polítiques que, tot i les diferències, sí que comparteixen un projecte col·lectiu per a Espanya [...] Contràriament, s'han dedicat a marcar i insistir en la diferència i a jugar a l'exclusivisme, que és tant com dir excloure".

En aquest sentit, ha replicat les declaracions del líder de Cs en què demanava a PP i PSOE que continuessin aplicant el 155 a Catalunya fins que el nou president fes una declaració explícita garantint que complirà la legalitat. Ábalos ha respost que són la Constitució i el Senat qui fixa les condicions de la intervenció de l'autonomia i que, per tant, el 155 s'aixecarà automàticament quan es formi un govern. Una altra cosa seria, ha dit, si el nou govern tornés a trencar el marc legal. En aquest cas, els socialistes ja han defensat altres vegades que caldria tornar a aplicar el 155.

stats