Política 29/01/2018

El PSC demanarà que se suspengui el ple si Puigdemont no torna a Catalunya

Els comuns votaran a la sessió d'investidura encara que es faci per via telemàtica

Anna Mascaró / Marc Toro
3 min
El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, en roda de premsa aquest dilluns

BarcelonaEl PSC demanarà aquest dimarts que se suspengui el ple d'investidura, previst per a les 15.00 h, si al matí "no hi ha hagut canvis", segons ha anunciat el secretari d'organització del partit, Salvador Illa. El dirigent socialista ha explicat que aquests canvis serien que el mateix president del Parlament, Roger Torrent, suspengués per iniciativa pròpia el ple, que es proposés un nou candidat o que, prèvia tornada a Catalunya, Carles Puigdemont rebés una autorització del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per assistir al ple. "Si demà al matí no hi ha hagut canvis, des del PSC sol·licitarem formalment que es procedeixi a suspendre el ple i demanarem a Torrent que obri una nova ronda de contactes amb tots els grups", ha afirmat Illa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, en canvi, ha assegurat que el seu partit "no abandonarà l'hemicicle" i "votarà" en el ple d'investidura "sigui com sigui", tant si es fa presencialment com per via telemàtica. Tot i que ha recordat que els comuns no donaran suport a la investidura de Puigdemont, Alamany ha insistit en la seva "legitimitat" com a candidat: "Ha de poder presentar el seu projecte en termes polítics". "Prenem la paraula del senyor Torrent, que va manifestar que el ple es desenvoluparia amb total normalitat", ha afegit.

Alamany ha donat suport, no obstant, a les paraules de Joan Tardà (ERC), que ahir va manifestar que el partit republicà estaria disposat a investir un candidat alternatiu a Carles Puigdemont si no hi hagués més remei. "Si cal, haurem de sacrificar Puigdemont", va dir literalment en una entrevista a 'La Vanguardia'. "Ens agrada més aquesta ERC que la que està supeditada a Junts per Catalunya (JxCat)", ha afirmat Alamany: "La nostra prioritat és acabar amb el 155". També el PSC ha aplaudit la "valentia" i "intel·ligència" de l'afirmació de Tardà -i de les declaracions semblants del també diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián- i ha reclamat al PDECat i a JxCat que "deixin de pressionar ERC perquè incompleixi la llei".

Exigència de solucions polítiques al PP

Alamany ha aprofitat per insistir que "la resposta del PP a la situació a Catalunya és un nyap autoritari que compta amb el suport de Cs i el PSOE". "El PP manifesta que és inhàbil per oferir solucions a Catalunya i demostra que les elits polítiques, on també encabim PSC i Cs, estan totalment inhabilitades per oferir solucions a la qüestió catalana, però també a la corrupció i a la desigualtat", ha afirmat la portaveu de Catalunya en Comú - Podem.

"En lloc de parapetar-se en tribunals o consells d'estat haurien de començar a pensar en solucions, cosa que òbviament no es fa forçant el poder judicial", ha insistit. Així, ha defensat la "sobirania" del Parlament de Catalunya i ha insistit en la necessitat d'una "estratègia" entre els partits "per encarar aquesta situació de manera que enforteixi i no debiliti".

Illa (PSC) també ha cridat el PP a no basar la seva estratègia "únicament" en el poder judicial, si bé ha deixat clar que la resolució del Tribunal Constitucional d'aquest dissabte sobre la investidura -emesa després d'un recurs de l'Estat- és "clarificadora" i avala les tres condicions que els socialistes han fixat per a la dotzena legislatura: el respecte de la legalitat vigent, que els càrrecs institucionals exerceixin amb plenitud de funcions i que es constitueixi un govern estable que obri un procés de negociació amb Madrid.

stats