Política 20/02/2016

Albano Dante Fachin lamenta que l'independentisme no valori el sí de Podem al referèndum

El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot creu que hi haurà un gir inesperat per poder formar govern a Espanya. La CUP acceptaria un referèndum proposat per l'Estat però confia poc que això s'acabi concretant

Ara
2 min
L’ultimàtum demana que el càrrec de portaveu adjunt (Albano Dante Fachin) s’equipari al de portaveu (Joan Coscubiela).

BarcelonaEl portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Albano Dante Fachin, ha lamentat que l'independentisme no valori el compromís de Podem amb el referèndumreferèndum com a sortida política al plet català. Per Fachin, que es qüestioni la formació morada evidencia que hi ha "molta gent interessada en demostrar, creuant els dits perquè es confirmi la tesi, que Podem no diu la veritat". "Això [el referèndum] és un avenç per a tothom i de vegades em sobta que, des de l'independentisme, això no es valori com un fet positiu", ha comentat. En una entrevista al programa 'El suplement' de Catalunya Ràdio, el portaveu de CSQP ha admès que la via del referèndum és "complexa" de dur a terme, per les dificultats de l'escenari polític espanyol, però que és "la millor solució" per resoldre l'anhel de la ciutadania catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albano Dante Fachin també s'ha referit a les negociacions per formar govern a Espanya. El portaveu adjunt de CSQP creu que hi haurà un gir inesperat per poder formar un nou executiu progressista a l'Estat, però ha criticat que els grans partits a Espanya no estiguin "acostumats" a negociar. "Hi ha aquesta sensació que no hi havia el costum d'haver escoltat segons qui fent propostes. I alguns es molesten", ha afegit.

El diputat de CSQP, que també aspira a ser secretari general de Podem a Catalunya, s'ha referit a la creació d'un nou partit català d'esquerres, que repliqui en forma d'eina estable la confluència electoral del 20-D. Precisament, aquest dissabte Barcelona en Comú inicia el debat en assemblea per crear aquest nou subjecte polític. "És una proposta davant la qual ningú pot mirar cap a un altre costat", ha dit Fachin. El diputat encapçala un corrent intern que aspira a comandar Podem a Catalunya, que des de la dimissió de Gemma Ubasart està dirigit per una gestora. Fachin i cercles de Podem ja han iniciat moviments per accelerar la tria de la nova executiva catalana del partit, tot i que la direcció estatal de Podem -més partidària de donar suport a altres possibles candidats a la secretaria general- prefereix alentir el procés.

La CUP acceptaria un referèndum proposat per l'Estat

La diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha afirmat que acceptarien una proposta de referèndum d'un nou govern espanyol per decidir el futur polític de Catalunya, però confia poc en el fet que aquesta opció s'acabi concretant. "Si el que es posa sobre la taula és un referèndum que es pugui fer a Catalunya amb una pregunta binària, clara, perquè la gent pugui finalment exercir el dret a dir 'sí/no vull un Estat independent', serà benvingut", ha expressat en una entrevista a Europa Press. Gabriel també ha recalcat que continuaran per la via de la unilateralitat si aquesta proposta de Madrid no arriba.

stats