Política 15/11/2016

Albiol demana a Puigdemont una ronda de contactes amb els partits per consensuar un nou model de finançament

El líder del PP al Parlament insisteix que el cap de l'executiu català ha d'assistir a la conferència de presidents autonòmics

Núria Orriols
2 min
El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol

BarcelonaEl PP insisteix que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha d'assistir a la conferència autonòmica amb el nou cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy. Aquest dimarts, en roda de premsa al Parlament, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha reclamat a la Generalitat que vagi a la reunió sobre el model de finançament per fer sentir la "veu de Catalunya" en el marc de les altres comunitats, tot i que el Govern de Catalunya ja ha deixat clar que no hi acudirà. "Demanem que rectifiqui", ha dit Albiol sobre el president de la Generalitat, i ha assegurat que si se n'absenta ningú defensarà els interessos de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No pot ser que Catalunya no tingui veu en aquesta reunió. No s'hi val a perdre l'oportunitat de transmetre la teva proposta i després queixar-te i dir que els altres et tenen mania. Això no s'hi val", ha sentenciat el popular sobre Puigdemont, a qui acusa d'anar de "víctima". Per a Albiol, no assistir a la trobada és abstenir-se de complir les seves funcions i ha acusat el president d'abandonar el diàleg i buscar la confrontació amb Madrid. En aquest sentit Albiol ha instat Puigdemont a convocar una cimera amb tots els presidents dels grups parlamentaris de Catalunya per consensuar una proposta "unitària" sobre un nou model de finançament.

Per al PP el nou model de finançament ha de pivotar entre dos principis: mantenir la solidaritat però evitar que les comunitats que més aporten en surtin perjudicades. Ara bé, Albiol ja ha deixat clar que en cap cas s'avalarà un "tracte bilateral" entre Catalunya i Madrid perquè es tracta, segons ell, d'una comunitat més i no d'un estat amb qui parlar de tu a tu.

Albiol, que presentarà la ponència territorial i econòmica del congrés estatal del PP, ha dit que treballarà per encarrilar una proposta autonòmica i ha avançat que, com a mínim, una reunió de treball es produirà a Barcelona. "Per a nosaltres això és molt simbòlic", ha assegurat el dirigent popular.

Una rebaixa d'impostos

Albiol també ha presentat una proposició de llei per abaixar la pressió fiscal a Catalunya. La proposta passa per simplificar els trams autonòmics de l'IRPF (de 10 a 7) i reduir la contribució a les rendes baixes i mitjanes. Les rendes altes quedarien més o menys igual. "Catalunya és la comunitat que paga més impostos", ha sentenciat Albiol, i n'ha atribuït la responsabilitat a la Generalitat per aplicar els tipus més alts en l'impost sobre la renda.

stats