Política 04/10/2017

Albiol defensa l'ús de la força per "garantir el respecte a la democràcia" i nega la xifra de ferits de l'1-O

El líder popular crida a defensar Espanya "al carrer" i aplaudeix les concentracions ultres

Marc Toro
3 min
El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, en una roda de premsa ahir a la cambra catalana per valorar els resultats del seu partit a Catalunya el 26-J.

BarcelonaEl líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, considera que l'ús de la força per part de l'Estat és "la manera de garantir el respecte a la democràcia" a Catalunya. Així ho ha afirmat aquest dimecres en roda de premsa al Parlament, on ha argumentat que els cossos i forces de seguretat espanyols han d'intervenir quan des del Govern "llancen part de la població a ocupar col·legis perquè la policia no pugui actuar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol, a més, ha demanat "posar en quarantena" la xifra de gairebé 900 ferits de la "suposada brutalitat policial" -així ho ha dit- que hi va haver l'1-O. "Si la xifra de 900 afectats és real, com es que el president de la Generalitat no ha anat a l'hospital a veure'n cap?", ha preguntat als periodistes, davant dels quals també ha volgut desmentir la història de Marta Torrecillas, la noia que l'1-O va acabar amb els cinc dits trencats, magrejada pels agents de la policia espanyola i llançada per les escales d'un institut.

Tot i afirmar que les institucions són les encarregades de garantir el compliment de la legalitat, Albiol també ha cridat "els catalans de bé" a defensar "al carrer" la unitat d'Espanya. Així, ha demanat a tots aquells que se senten catalans i espanyols que reivindiquin aquest "sentiment de pertinença" i que, per començar, es mobilitzin de forma "massiva" a la manifestació que aquest diumenge, 8 d'octubre, ha convocat Societat Civil Catalana (SCC) a la plaça Urquinaona, una marxa a la qual el líder del PP ha convidat gent de "tots els pobles i totes les comunitats" de l'Estat.

Albiol ha aplaudit (literalment) els que ja han sortit aquests dies al carrer per defensar la unitat d'Espanya. Entre ells, els 400 ultres que aquest dimarts van manifestar-se a Barcelona. El dirigent popular ha negat, però, que siguin ultres. "Els únics ultres que he vist són els que van ocupar la seu de PP i Cs, els que estaven davant la policia i del TSJC. No he vist més ultres, només una part de la societat catalana que ha dit prou". Sobre la presència de membres de la Falange en aquestes concentracions, Albiol ha dit que no són representatius, de la mateixa manera -ha afegit- que no creu que siguin representatius a les manifestacions contra la repressió dels últims dies els "simpatitzants" i els que fan crits a favor de Terra Lliure.

Ha assegurat que venen uns mesos complicats per als que defensen el compliment de la llei però ha afegit que el PP està disposat que li "trenquin la cara" per aconseguir-ho, Albiol ha assegurat que el missatge d'aquest dimarts de Felip VI va donar "força i energia" als que estan en contra de la independència. "Es va dirigir al conjunt dels catalans, va assenyalar de manera molt clara que no es pot trencar l'estat de dret i els va convidar a dur a terme les seves reivindicacions d'una manera legal", ha valorat, i ha assegurat que, com al PP, al rei li "sap greu" que l'1-O hi hagués ferits, ja siguin ciutadans o membres de cossos policials. El rei, però, no va dir res de les víctimes de la repressió policial en el seu discurs.

Cs vol que s'apliqui el 155 i el PSC demana al Govern que no hi hagi DUI

Sobre l'aplicació de l'article 155, Albiol s'ha limitat a dir que té tota la "confiança" en el govern d'Espanya, i que l'important és que els que estan preparant un "cop d'estat" en paguin les "conseqüències". Cs, que també s'ha sumat a la manifestació de SCC, sí que ha demanat al govern espanyol que "no dubti" i "apliqui per fi l'article 155" a Catalunya. Així ho ha dit el portaveu de la formació a la cambra catalana, Carlos Carrizosa, que ha reclamat també a Mariano Rajoy que forci unes eleccions autonòmiques a Catalunya, unes eleccions que la formació taronja no ha deixat de defensar al llarg dels últims mesos.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha registrat aquest dimecres al Parlament una carta adreçada al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qual li demana evitar "la proclamació dels resultats de l'1 d'octubre i una ulterior declaració unilateral d'independència". La carta recorda que la proclamació de la independència s'empara en dues lleis que han sigut suspeses pel Tribunal Constitucional (TC) i reclama a Puigdemont "una resolució democràtica del conflicte polític i institucional" que es viu a Catalunya.

A diferència de Cs i PP, el PSC no participarà com a partit a la manifestació de SCC, si bé algun dirigent socialista s'hi podria sumar, com ha passat en altres convocatòries de la plataforma espanyolista. "El PSC només assisteix, com a organització, a la manifestació del Primer de Maig, però els militants són lliures", argumenten fonts del partit.

stats