Política 22/04/2020

Álex Pastor: l'alcalde per sorpresa "superat" pels problemes personals

Només haurà estat un parell anys a l'alcaldia en dos mandats sempre en minoria

Xavi Tedó / Germán Aranda
4 min
Àlex Pastor: el funcionari que es va convertir en alcalde

Barcelona / BadalonaEls rivals polítics d'Álex Pastor a Badalona i diversos dirigents socialistes consultats coincideixen en un punt: "Estava superat". I això que públicament ni uns ni altres n'havien volgut parlar fins ara. Criat a Sant Roc, un dels barris més pobres de la ciutat, el seu ascens polític va ser sorprenent, especialment perquè es va erigir en poc temps en la figura d'un PSC que, després d'haver governat durant vint-i-vuit anys, corria el risc de perdre's en l'anonimat. Pastor coneixia part de la vida a l'Ajuntament per la seva mare, que hi treballava als serveis de neteja, però no va ser fins al 2015 que hi va accedir com a regidor. I l'estiu del 2018 va arribar a l'alcaldia presentant una moció de censura contra la llavors alcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú. Ella i els seus regidors van ser, en canvi, la clau perquè Pastor fos investit a última hora i per sorpresa al ple posterior als comicis municipals del 2019, malgrat que Guanyem Badalona en Comú tenia un regidor més (7) que el PSC. Tot per evitar que fos Albiol qui governés després de guanyar les eleccions per tercera vegada consecutiva, amb el 37,6% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de l'esquerra independentista badalonina asseguren que Pastor era una persona "empàtica en el tracte proper" i que "representava bé una certa Badalona", però alhora creuen que "en moments clau s'ensorrava". "Feia patir", diu la mateixa font, que apunta a la gestió de la crisi pel temporal Gloria com un dels punts d'inflexió: estava de baixa i no va fer acte de presència durant la crisi per les pluges, però els motius de la seva baixa, atribuïda a l'estrès però sense més detalls per part del consistori, generaven desconfiança i rumors. L'oposició, de fet, no ha trigat a recuperar-los per atacar-lo fins i tot després de la dimissió. "Tothom sabia que no estava en condicions de liderar la ciutat", ha dit en declaracions a RAC1 l'exalcaldessa Dolors Sabater. L'extinent d'alcalde en l'anterior mandat Jose Téllez ha anat encara més lluny. "Avui podia haver matat algú. PSC: sou còmplices", deia dimarts en un tuit referint-se al fet que el seu equip ho sabia. Fonts socialistes reconeixen que eren conscients que tenia problemes personals i de salut, malgrat que públicament s'havien donat per superats.

L'entorn més proper a Pastor defensa la seva capacitat. "És una persona valenta. Només algú valent podria haver estat capaç de fer un pas endavant plantejant una moció de censura amb la intenció de governar una ciutat com Badalona amb només 4 regidors. I d'aconseguir-ho", diu un dels treballadors més propers del seu gabinet. "Sap treballar en equip perquè confia en els seus companys, sap escoltar, rectifica si creu que ho ha de fer, i valora molt la feina del seu equip. Pateix amb els problemes de les persones i és una persona molt propera", afegeix la mateixa font.

La dimissió de Pastor després de passar la nit a la comissaria de les Corts, detingut aquest dimarts a la nit per conduir per l'Eixample de Barcelona amb símptomes d'anar begut, haver agredit un agent dels Mossos i negar-se a fer la prova d'alcoholèmia, pot posar fi a una trajectòria política breu i sobtada. "Ningú, ni ell mateix, esperava ser alcalde de la ciutat. L'any 2017 ja li buscaven un substitut com a número u dels socialistes", expliquen fonts de l'oposició, que recorden que va passar a ser número u del socialisme a la ciutat quan l'exalcalde Jordi Serra es va retirar després d'una patacada electoral l'any 2015 i de donar suport des de fora del govern a l'alcaldia de Dolors Sabater. Aquestes mateixes fonts consideren que el número dos del PSC, Rubén Guijarro, amb més veu dins el partit, és el "jugador d'escacs" del socialisme badaloní i creuen que va ser més cosa d'ell i del partit que no pas del mateix Pastor que tiressin endavant fins al final per aconseguir l'alcaldia de la mà d'Albiol en la moció de censura del 2018.

Els inicis polítics

Nascut l'any 1979, diplomat en relacions laborals i llicenciat en ciències del treball, Pastor va ser alcalde al mateix mandat en el qual va debutar com a regidor. En cap travessa figurava la possibilitat que aquest badaloní nascut el 17 de juliol del 1979 i pare de dues filles arribés a ser alcalde gràcies a un més que controvertit pacte amb el PP, el seu enemic històric, i Cs.

A l'inici del mandat els quatre regidors socialistes van donar suport a Sabater per impedir que Albiol fos alcalde, però després l'hi van retirar adduint que no podien continuar mantenint-la a l'alcaldia a causa de l'incompliment de dues condicions del pacte de govern: la neutralitat davant el procés sobiranista de Catalunya –Sabater va ser una de les protagonistes el dia de la declaració d'independència al Parlament– i la necessitat de fer uns pressupostos més socials. El primer punt va pesar més en un context en què el PSC marcava distàncies amb les forces independentistes. Prova d'això és que poc després d'esdevenir alcalde, seguint la seva idea de neutralitat de la institució municipal, una de les primeres mesures que va portar a terme va ser retirar la pancarta en favor dels presos polítics que hi havia penjada al balcó de la Casa de la Vila.

Pastor va fer els primers passos a l'Associació de Joves Estudiants de Badalona. Després va adherir-se a moviments sindicals i associatius de la ciutat i va entrar a militar en les joventuts socialistes fins a ascendir al càrrec de primer secretari local. Abans de dedicar-se plenament a la vida municipal va ser funcionari com a treballador de l'Institut Municipal de Promoció de l'Ocupació (IMPO), fins al 1995, quan va ser inclòs per primera vegada en una llista electoral com a futura aposta per a la renovació de la candidatura. El 2012 va ser elegit successor de l'històric Jordi Serra com a primer secretari del PSC de Badalona, sense haver de competir amb l'altre candidat, el regidor Josep Duran, que a última hora va retirar la candidatura quan es va consensuar una llista definitiva. Exercint aquest càrrec, el 2015 va anar en segona posició, darrere de Serra, i va ser elegit regidor per primer cop.

Després d'agafar la vara d'alcalde el 20 de juny del 2018, menys d'un any abans dels següents comicis, i després de revalidar l'alcaldia amb només 6 dels 27 regidors en joc pels pactes postelectorals, Pastor abandona l'alcaldia amb una imatge molt deteriorada i demanant disculpes pel seu comportament. "He vist ressentit el costat més personal i familiar. Això ha afectat la meva salut i el meu estat emocional i m'ha portat a fer coses de les quals em penedeixo", ha reconegut avui a través del seu advocat.

stats