Societat 22/04/2020

L'alcalde de Badalona renuncia al càrrec després de ser detingut per conduir amb símptomes d'haver begut

Álex Pastor, que va ser suspès de militància pel PSC, va causar ferides a dos Mossos d'Esquadra

Ara
3 min
Álex Pastor amb la vara d'alcalde

BarcelonaÁlex Pastor ja no és alcalde de Badalona. Després d'haver estat detingut aquest dimarts a la nit per conduir per l'Eixample de Barcelona amb símptomes d'haver consumit alcohol, aquest dimecres al matí el tinent d'alcalde del PSC de Badalona ha llegit una carta del mateix alcalde que ha fet arribar a través del seu advocat en la qual Pastor, que ha passat la nit a comissaria, anuncia que renuncia al càrrec.

Els fets que han desencadenat la seva renúncia van passar dimarts a la nit, abans de les onze. Els Mossos d'Esquadra van veure que el vehicle que conduïa Pastor circulava fent esses pel carrer Consell de Cent de Barcelona, i va pujar al carril bici i el van aturar. Quan van indicar-li que havien de fer-li una prova d'alcoholèmia ell s'hi va negar i va insistir que era l'alcalde de Badalona. "Saps qui soc? Soc l'alcalde de Badalona i no ets ningú per dir-me això", va respondre Pastor als agents, segons recull l'atestat dels mateixos Mossos. Segons fonts policials, Pastor es va arribar a enfrontar als agents, els va dir "Sou uns fills de puta, no em podeu fer això" i va donar una puntada de peu a un policia. Finalment va quedar detingut per agressió a l'autoritat i un segon agent dels Mossos d'Esquadra va patir també lesions durant la reducció. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit aquest dimecres a El matí de Catalunya Ràdio que "sigui aquest ciutadà o un altre se li aplicarà la llei".

El jutjat d'instrucció 15 de Barcelona ha deixat en llibertat provisional Pastor, que s'ha acollit al seu dret a no declarar. La causa està oberta per un delicte contra la seguretat vial i un delicte d'atemptat contra els agents de l'autoritat, ja que dos Mossos d'Esquadra van patir lesions i estan de baixa pels fets.

La reacció del PSC davant d'aquests fets, que a més es produeixen en ple confinament, va ser immediata. "Davant els fets coneguts que afecten l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) el suspèn de militància i li demana la renúncia a tots els seus càrrecs públics", va dir el partit en un comunicat emès aquest dimecres de matinada. Pastor havia estat recentment de baixa laboral, durant tot un mes, i s'havia reincorporat aquest 17 de febrer.

El líder del PP a Badalona, Xavier García Albiol, també es va afanyar a reaccionar i ja ha anunciat a través de Twitter que presentarà una moció de censura.

L'exalcaldessa Dolors Sabater ha reiterat la proposta de Guanyem Badalona en Comú d'impulsar un govern de concentració i s'ha declarat disposada a liderar el projecte.

L'exregidor del seu grup José Téllez ha donat suport a la proposta i ha tuitejat: "El PSC de Badalona ho sabia. Fa mesos. I es van dedicar a insultar-nos i a matxacar-nos als que assenyalàvem que aquest personatge no podia ser alcalde".

Pactes polèmics per arribar a l'alcaldia

Pastor, de 40 anys, és alcalde de Badalona des del juny del 2018, en substitució de Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú. El regidor del PSC va arribar a l'alcaldia després que prosperés al ple municipal la moció de censura contra l'exalcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú. En el ple del 2018 hi van votar a favor els tres regidors del PSC, juntament amb el de Ciutadans i els 10 del PP: tots ells van sumar els catorze vots necessaris per culminar el relleu al capdavant del consistori badaloní. Llavors, García Albiol va dir que hi havia votat a favor per "treure la CUP del govern".

Amb la vara d'alcalde a les mans, Pastor es va presentar a les eleccions municipals del 2019 com a candidat del PSC. A les urnes, qui va treure més regidors (11) va ser el PP amb Xavier García Albiol al capdavant (es va quedar a tres de la majoria absoluta) però, després de tenses negociacions, Pastor va acabar sent alcalde (el PSC va aconseguir 6 regidors) després que la coalició entre Guanyem Badalona i ERC retirés la candidatura de Dolors Sabater, que havia aconseguit 7 regidors a les urnes. D'aquesta manera, el pacte d'esquerres per impedir que el PP recuperés l'alcaldia de la ciutat va permetre a Pastor ser alcalde fins ara, que, després dels fets de dimarts a la nit, ha presentat la dimissió.

stats