Política 19/01/2013

CiU i ERC rebutgen rebaixar més la declaració de sobirania per sumar-hi el PSC

Jordi Turull creu que els socialistes posen una "excusa" entorn de la legalitat del procés per desmarcar-se'n, i Alfred Bosch accepta esmenes però no tocar "el moll de l'os" de la resolució

Agències
3 min
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch. / ACN

BarcelonaEl portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha dit aquest dissabte en una entrevista a La Xarxa que té la impressió que el PSC posa una "excusa" a l'hora de posar en dubte la legalitat de la declaració sobiranista. "Aquesta excusa no la poden posar perquè queda explícit en el text que es faran servir instruments legals", ha assenyalat. Sobre les negociacions aquest cap de setmana per tancar un text consensuat per dur la declaració sobiranista al ple del Parlament de la pròxima setmana, Jordi Turull sosté que, tot i que no va prosperar la reunió de divendres, es mantenen els contactes entre les formacions a través de correu electrònic i xarxes socials. "No podem fallar al poble de Catalunya, això és el que ens mou", ha destacat el portaveu parlamentari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una línia similar, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha assegurat que seria important que PSC, PP i C's se sumessin a la declaració sobiranista, però ha advertit que no alteraran les parts fonamentals del text per aconseguir aquesta àmplia majoria. "Revisarem el llenguatge i introduirem les rectificacions que calgui, però sense afectar el fons i el moll de l'os, i és que tenim un mandat a partir d'un pacte amb el poble de Catalunya que volem honorar i que obliga a fer tot el possible per portar el poble a decidir qui vol ser quan sigui gran", ha remarcat. Bosch ha assegurat: "No farem una declaració de sobirania on no hi hagi sobirania". Després de manifestar que no està implicat en el debat del dia a dia de la negociació de la proposta, Bosch ha assenyalat que amb qui realment volen pactar és amb el poble de Catalunya, que s'ha expressat clarament al carrer i després a les urnes. "El que demana el poble és la majoria d'edat, la gent vol decidir i determinar lliurement el seu futur i aquesta és la nostra convicció".

Bosch ha assegurat que "si hi ha altres partits que volen despistar" perquè els catalans segueixin "sent menors d'edat, tutelats, subjectes i sotmesos, no entrarem en aquesta dinàmica". Així, tot i admetre que podrien fer retocs al text, ha marcat les línies vermelles: "No farem una declaració en la qual Catalunya ha de ser el subjecte polític sense dir que ho és perquè tant per tant no caldrà fer-la", ha afegit. En aquest sentit, ha insistit que tot allò fonamental s'ha de complir i mantenir. Sobre l'actitud del PSC en tot aquest procés, ha destacat el "mèrit" dels socialistes catalans perquè "un dia abonen el dret a decidir i el dia següent ho porten a Madrid i els hi tomben". "Els admiro molt, però el seu camí no és el bo i per això no estic en aquest partit".

Un dia després que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, alertés el president d'ERC, Oriol Junqueras, que no admetria pressions per part dels republicans, Bosch ha assegurat que ERC no fa pressió a un altre partit, sinó que "és el poble que fa pressió perquè els seus representants responguin a les seves conviccions i necessitats". "No pressionem cap altre partit simplement pel gust de fer un estira-i-arronsa polític", ha afegit.

Contra les pressions de Llanos de Luna als ajuntaments

Per altra banda, Turull considera que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, deu tenir "poca feina" per haver presentat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Corbera de Llobregat per no tenir hissada la bandera espanyola als edificis oficials. "O té poca feina o és una cosa molt rància que pensàvem que ho coneixeríem només pels llibres d'història", ha valorat Turull. "Al Parlament estem ocupats amb altres coses i respectem l'actuació de tots els ajuntaments en aquesta línia", ha afegit, "i no entenem aquesta actuació de la delegada del govern", ha dit per tancar aquesta qüestió.

Bosch també s'ha referit a l'actuació de Llanos de Luna contra l'Ajuntament de Corbera de Llobregat. "Que deixin tranquil·les les escoles i els alumnes", ha demanat el dirigent republicà. "Fa temps que pensem que el més important no és preocupar-se per quines banderes hi ha a les façanes de les escoles, sinó per aprofundir en un procés democràtic", ha dit.

stats