Política 16/06/2017

Anna Gabriel confia que l'espai dels comuns acabi participant al referèndum

La portaveu de la CUP critica el coordinador de Catalunya En Comú per afirmar que "el referèndum divideix" i compara el seu discurs amb el "de la dreta"

Xavi Tedó
3 min
Anna Gabriel: "

BarcelonaLa portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha afirmat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' que confia que l'espai polític dels comuns participi al referèndum. "Em sap greu que mantingui el discurs que el referèndum divideix, perquè és propi de la dreta, i molt perillós", ha remarcat davant la proposta del coordinador dels comuns, Xavier Domènech, d'abandonar la via unilateral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gabriel també ha desvirtuat la proposta de Domènech de construir una majoria d'esquerres al Parlament: "Catalunya està intervinguda, si no som sobirans, què volen, que gestionem les engrunes?". "Els fets desbordaran els tacticismes que qualsevol pugui tenir i confiem que hi seran, no com a sigles, sinó el gruix d'aquest espai", ha anotat la portaveu.

Sobre la decisió de les bases de Podem de no assumir el caràcter vinculant del referèndum, Gabriel ha deixat clar que "qui s'ha de comprometre perquè sigui efectiu és el Govern, qualsevol persona que hi participi ha de ser conscient que serà vinculant, però que ho facin amb l'ànim que vulguin". Davant les amenaces del govern espanyol, es mostra convençuda que "variaran la seva posició", perquè no fer el referèndum ens situaria en "un escenari molt pitjor que ara".

"No em plantejo que no es faci el referèndum", ha matisat, i ha explicat que es reuneixen "menys del que voldrien" amb Junts pel Sí per abordar futurs escenaris. No dubta, però, de la determinació del Govern: "Volem veure com es respon als embats de l'Estat, perquè ens inquieta moltíssim que molts independentistes creguin que no es farà el referèndum o que serà un nou 9-N".

Gabriel ha admès que tampoc saben l'operativa que regirà el referèndum i ha instat l'executiu a donar a conèixer tots els detalls del perquè "genera dubtes i inquietuds". "Cal saber quines lleis s'aprovaran, quines seran les garanties", ha anotat Gabriel. "Hem participat en l'elaboració de la llei de transitorietat i del referèndum, però encara no s'ha tancat aquest debat, tot i que nosaltres som partidaris d'impulsar dues lleis perquè clarifica el camí que estem emprenent". "Si Junts pel Sí aposta per un instrument jurídic, però, ho avalarem", ha aclarit.

Pel que fa a la comissió internacional del referèndum, Gabriel ha deixat clar que "és un compromís" aprovat amb el Govern, i ha subratllat la necessitat que es posi en marxa al més aviat possible. "Un equip que observa i atén el que passa a Catalunya per desbordar l'Estat és oportú, perquè si no, sembla que és una obsessió dels independentistes, denunciar la falta de democràcia a l'Estat". La cupaire ha revelat que desconeixen quins membres formaran part d'aquesta comissió.

En clau interna, no ha confirmat la notícia avançada per l'ARA ahir que l'exregidor de Mataró Xavier Safont-Tria substituirà Eulàlia Reguant al Parlament després de la renúncia d'Anna Gavaldà, que era la següent de la llista: "Cal esperar que els òrgans preguin les decisions", però ha reconegut que respectaran "l’ordre de la llista".

Amb els Mossos

Pel que fa a l'anunci del ministeri d'Hisenda, que ahir va enviar un requeriment previ a Governació advertint que no es poden convocar 500 places de Mossos d'Esquadra, sinó només 50, una xifra que el conseller Jordi Jané avui ha repetit que és totalment insuficient, Gabriel ha fet pinya amb la policia catalana. Si retiren les competències dels Mossos, la portaveu independentista ha defensat que "caldria mobilitzar-se; davant qualsevol intervenció competencial, la CUP plantarà cara". En aquest sentit, ha ressaltat que "sempre hem estat molt crítics amb aquestes limitacions perquè hi ha recursos per fer-ho", i ha assegurat que "és una intervenció 'de facto' de l'Estat que la conselleria no hauria d'implementar".

stats