Política 01/09/2019

Aragonès admet que hi poden haver eleccions si no hi ha nous pressupostos

El vicepresident apel·la a la "responsabilitat" dels partits i es mostra disposat a estudiar propostes fiscals tot i que veu "molt poc marge" per fer canvis

Acn
3 min
Aragonès admet que hi poden haver eleccions si no hi ha nous pressupostos

BarcelonaEl vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, admet que si no s'aconsegueix aprovar els pressupostos del 2020 hi pot haver un avançament electoral. Aragonès ha apel·lat a la "responsabilitat" dels grups parlamentaris per aprovar els comptes argumentant que és necessari "posar al dia el país" tenint en compte que els comptes vigents són del 2017. "No ens podem permetre el luxe de seguir funcionant l'any 2020 amb pressupostos prorrogats. Si no es pot [tirar-los endavant], caldrà prendre decisions polítiques per fer-ho possible i potser s'haurà de passar per unes eleccions", ha avisat en declaracions a l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès s'ha dirigit especialment a la CUP, els comuns i el PSC per demanar-los que permetin que Catalunya "es posi al dia". Segons el vicepresident, "fins i tot els que estan en contra del Govern haurien de donar suport als comptes" tenint en compte que encara s'estan utilitzant els pressupostos prorrogats del 2017. "Faig una crida a la responsabilitat de tots. Del Govern en primer lloc, ens hem de posar davant. Però també de tots els grups, especialment dels que s'han mostrat proclius a negociar, com la CUP, els comuns i el PSC, per poder arribar a un gran acord", ha conclòs.

Aragonès ha evitat, però, parlar de socis preferents i ha assegurat que el seu departament "no tanca les portes a ningú". De fet, la intenció és que la proposta de pressupostos sigui "àmpliament compartida" després del fracàs del 2019 i, per això, la setmana que ve comencen les reunions amb els grups de l'oposició paral·lelament al treball del departament d'Economia per elaborar els comptes. En aquest sentit, Aragonès ha assenyalat que "els socis preferents de millores en salut, ensenyament, protecció social, seguretat, inversió en infraestructures poden ser una gran majoria parlamentària" i ha deixat clar que el Govern es dirigeix a tots els grups.

Aragonès ha insistit que Catalunya no té ara les mateixes necessitats que fa tres anys i que en el context actual hi ha més ingressos que permeten elevar el sostre de despesa en 2.500 M respecte als pressupostos vigents del 2017. Són 800 M més en inversió que la prevista en els comptes fallits del 2019. Així doncs, ha demanat als grups que no desaprofitin "l'oportunitat magnífica" de recuperar el nivell de despesa previ a les retallades.

El vicepresident ha explicat que aquest marge de més recursos respon a l'evolució de l'economia catalana, ja que el PIB i les exportacions han continuat creixent i s'ha continuat amb la reducció de l'atur. "Estem lluny del que voldríem, però això fa que hi hagi més activitat econòmica que quan vam elaborar els pressupostos ara fa un any", ha afegit.

Poc marge per a la fiscalitat

El vicepresident ha assegurat que els comptes de l'any que ve incorporaran una proposta fiscal i quan se li preguntat si es pot anar més enllà de l'oferta que el Govern va fer amb els pressupostos fallits del 2019 ha respost que veu "molt poc marge". Un dels principals esculls de la negociació fracassada del 2019 va ser la fiscalitat. Els comuns van considerar insuficient la proposta del Govern d'apujar l'IRPF per a les rendes de més de 120.000 euros, reduir bonificacions en l'impost de successions i apujar l'impost de transmissions patrimonials que paguen els bancs.

"Ho vam posar sobre la taula el 2019 i el 2020 ho tornarem a posar. Tenim molt poc marge. Hem de ser conscients que el marge és molt petit, però hem de treballar per ser creatius i intentar que tothom contribueixi als serveis públics d'acord amb les seves possibilitats", ha afegit el vicepresident.

stats