ELECCIONS 25-N
Política 09/11/2012

Mas reclama una majoria "excepcional" per "vendre el producte Catalunya al món"

Duran tanca files amb el candidat de CiU i demana una consulta per tal que Catalunya decideixi el seu futur

Oriol March
2 min
Artur Mas, en el míting d'inici de campanya per a les eleccions del 25-N / PERE TORDERA

BarcelonaCiU ha començat la campanya just on va acabar els quinze dies previs a les eleccions espanyoles del 2011: al pavelló d'Itàlia de la Fira de Barcelona. El candidat nacionalista, Artur Mas, ha arrencat la cursa cap al 25-N després d'escoltar crits de "Mas president, Catalunya independent", ha demanat una "majoria excepcional" per "poder vendre el producte Catalunya al món".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte amb senyeres, estelades i banderes europees -una de les quals ben a la vora d'una ensenya catalana situada darrere el faristol dels oradors- i que s'ha iniciat entre crits favorables a la independència, Mas ha insistit que necessita una gran majoria per "fer una travessa sense una motxilla pesada" i ha assegurat que la manifestació de l'Onze de Setembre "sí que va servir d'alguna cosa". "Més de 300 anys d'història de Catalunya ens contemplen", ha assegurat el candidat.

"Anirem tan lluny com el poble de Catalunya hi vulgui anar. Per això el nostre eslògan parla de la voluntat d'un poble, i no d'un Govern o d'un president", ha insistit Mas.

El secretari general de CiU, Josep A. Duran i Lleida, que en les últimes setmanes ha discrepat públicament de Mas pel full de ruta cap a l'estat propi, ha assegurat que "l'estat espanyol ha fallat a Catalunya" i que, per tant, calia respectar la decisió del candidat de convocar eleccions. Duran ha elevat un memorial de greuges contra Espanya i ha criticat que s'hagi atacat la llengua des dels tribunals espanyols.

El líder d'Unió ha assegurat sentir "enveja" pel referèndum escocès i ha defensat "estructures d'estat per a Catalunya" tota vegada que serviran per resoldre els problemes de la ciutadania. En aquest sentit, ha demanat una consulta -no ha detallat si dins la legalitat espanyola- per tal que Catalunya pugui decidir el seu futur.

La lleialtat de Duran

El líder d'Unió ha jurat lleialtat al candidat de CiU, amb qui va rivalitzar per ser relleu de Jordi Pujol, i ha assegurat que la seva lleialtat al país "a través de CiU".

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat l'alcalde de Barcelona i secretari general adjunt de CiU, Xavier Trias, que ha denunciat la negativa del PP a negociar el pacte fiscal i que ha avisat de l'asfíxia financera que podria viure Catalunya "si no té capacitat de decidir". "Tenim la capacitat de generar recursos propis", ha assegurat Trias, que ha promès que Barcelona "estarà al costat de tot el país". "Hi ha gent d'altres partits que em critiquen que estic al servei d'Artur Mas, però tenen raó: posarem la capital catalana al servei de Catalunya i mai en contraposició a Catalunya", ha insistit l'alcalde de la ciutat.

stats