Política 27/03/2013

Mas i Rajoy s'entenen pel dèficit però mantenen posicions "molt distants" sobre la consulta en una reunió a Madrid

Els presidents català i espanyol s'han citat aquesta setmana a la capital espanyola

Joan Faus
2 min
Artur Mas i Mariano Rajoy, reunits a la Moncloa per parlar del pacte fiscal / EFE

MadridEl president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, es van reunir aquesta setmana a Madrid, segons han confirmat a l'ARA fonts de la Moncloa, que no han volgut concretar si la trobada es va celebrar dilluns o dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy i Mas van coincidir en matèria econòmica però van mantenir posicions "molt distants" sobre el procés sobiranista català. El president espanyol va reiterar-li que no permetrà cap iniciativa, com la consulta, que se surti del marc legal, però va insistir que manté la "mà estesa" i la seva disposició a "dialogar i escoltar".

En aquest sentit, les mateixes fonts asseguren que el fet que Rajoy hagi accedit a rebre Mas en secret i lluny dels focus, com havia demanat el president català després de les eleccions del 25-N, és una bona mostra d'aquesta voluntat. A més, tots dos es van comprometre a mantenir un "clima de diàleg" perquè aquestes divergències no afectin les relacions entre administracions.

En clau econòmica, Rajoy i Mas van coincidir a destacar els "bons resultats" en la reducció del dèficit públic l'any passat, i el president espanyol es va comprometre a flexibilitzar l'objectiu de dèficit de Catalunya per a aquest any un cop les autoritats europees donin més marge al conjunt d'Espanya per situar el saldo negatiu dels comptes públics per sota del 3% del PIB.

També van compartir criteris en la importància d'adoptar polítiques d'impuls del creixement econòmic i que millorin el finançament i la liquiditat de les empreses i els ciutadans. En aquest sentit, Rajoy va aprofitar per recordar la "importància" que han tingut per a la Generalitat els mecanismes de liquiditat creats per l'Estat, com el fons de liquiditat autonòmic (FLA), per pagar els venciments de deute i finançar l'objectiu de dèficit, o el pla per pagar els deutes amb proveïdors.

stats