NOU PLA D'AJUST
Política 15/05/2012

Nova retallada del 2% als funcionaris, menys subvencions i inversions i els 6 punts del pla d'ajust

Artur Mas recorda que Catalunya complirà amb l'1,5% de dèficit si l'estat espanyol és capaç de complir amb el 5,3% en el seu conjunt. El president dissenya un pla d'acord "amb la paraula" de Mariano Rajoy per estalviar 1.500 milions

R. Tugas / S. González
2 min

BarcelonaArtur Mas ha detallat aquest dimarts al migdia el tercer paquet d'ajustaments per reduir el dèficit en 1.500 milions, tal com li reclama el govern espanyol. Mas ha subratllat que, tot i que el Govern ja va deixar clar que les retallades en sanitat, educació i universitats només suposarien un estalvi de 150 milions, si el govern espanyol “insisteix” que es donarà un estalvi de 1.500 milions és “la seva paraula”. De fet, Mas ha recordat que és el mateix govern espanyol qui aprova els plans de reajust. “Catalunya complirà o no amb l'1,5% de dèficit previst per a aquest any si Espanya compleix amb el 5,3% de dèficit en el seu conjunt”, ha explicat el president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pla detallat pel president, que afirma que "no trepitja les línies vermelles dels drets bàsics i els serveis essencials", consta dels següents sis punts:

1- Es confirma una nova retallada del 2% salarial al sou dels empleats públics per al mes de desembre, que, sumada a la del 3% del juny, s'enlaira al 5% per al 2012. Aquesta reducció de sou s'aplicarà també als empleats de l'Estat a Catalunya amb complements autonòmics en l'àmbit de la justícia i les universitats.

2- Es reduiran les transferències a les empreses públiques de la Generalitat, que hauran d'ajustar les estructures. Alguns ens, com Gisa o l'ICF, ja hi estan treballant.

3- Les subvencions dels departaments de la Generalitat es disminuiran de forma no lineal. El Govern ha congelat avui les convocatòries de subvencions pendents per tal d'adequar-les al nou marc.

4- El Govern ralentitzarà o reprogramarà les inversions ja en marxa per mirar de retardar el pagament d'infraestructures construïdes prèviament però pendents de pagar.

5- La venda de patrimoni públic i la privatització d'empreses serà una via per incrementar ingressos. Així, es vendran immobles del Govern per passar-hi a treballar en règim de lloguer, autopistes públiques passaran a ser privades i es busquen gestors privats per a Aigües Ter-Llobregat.

6- La Generalitat aplicarà les mesures del govern central en l'àmbit de la salut, l'ensenyament i la universitat i d'altres de pròpies. Això implica incrementar el nombre d'alumnes per aula, apujar les matrícules universitàries i imposar una matrícula "molt modesta" als estudis de formació professional de grau superior. També es redefinirà la cartera de serveis de salut, s'incrementarà el copagament com preveu l'Estat i s'afrontarà el problema del turisme sanitari.

De la mateixa manera, el Govern manté als comptes els 211 milions pendents de la disposició addicional tercera del 2009 que Madrid no ha pressupostat. Mas ha encarregat paral·lelament un estudi al departament d'Economia "per optimitzar els ingressos en taxes de la Generalitat, preus públics o tributs propis de cara als pressupostos del 2013".

stats