Política 12/05/2020

Ayuso diu ara que pagarà l'hotel on s'allotja des que se li va diagnosticar coronavirus

El govern madrileny publica "per error" una adjudicació de mig milió d'euros amb l'empresa hotelera

Ara
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en roda de premsa aquest dissabte des de l'hospital de campanya d'Ifema

BarcelonaDes del 16 de març, Isabel Díaz Ayuso dorm en un apartahotel de luxe ubicat al centre de Madrid, a prop del Teatre Real, i propietat de l'empresari hoteler Kike Sarasola. La presidenta de la Comunitat de Madrid hi resideix des que va ser diagnosticada de coronavirus, segons va avançar dilluns la revista Vanity Fair. ¿Però qui paga la factura d'aquesta habitació? Després de passar-se la pilota entre uns i altres sense aclarir-ho, finalment la cadena hotelera Room Mate Group ha emès un comunicat en què assegura que Ayuso es farà càrrec "personalment" de la factura de l'apartament i que no tindrà "cap cost per a la Comunitat de Madrid".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I ahir, per sorpresa de tothom, la Comunitat de Madrid publicava una adjudicació a dit de 565.749,58 euros precisament a Room Mate, segons tornava a avançar la periodista de Vanity Fair Eva Lamarca. El contracte era retirat durant el dia perquè s’havia publicat "per error", segons van argumentar a l’ARA fonts del govern autonòmic. L’explicació del departament de Polítiques Socials de la Comunitat té un punt de rocambolesc: es pretenia publicar una adjudicació a una entitat del tercer sector, però algú s’havia confòs. El contracte amb el tercer sector ni tan sols coincideix en l’import: 240.443, 57 euros.

Segons el govern autonòmic, Room Mates no ha cobrat res per cedir un hotel a Madrid, però s'hi han fet obres per adaptar els espais a les necessitats sanitàries. Obres que s'haurien adjudicat a l'entitat del tercer sector. El fet que no coincideixin els imports es justifica -explica la Comunitat- pel fet que inicialment s'haguessin pensat en dos hotels, pero que finalment només s'hauria fet servir un.

L’habitació d’Ayuso a l’apartament costaria uns 200 euros al dia –6.000 euros al mes–, tot i que, segons el comunicat, el preu és de 80 euros per nit en un cas de llarga estança. I fins ahir no s’havia aclarit si es tractava o no d’un regal. El codi ètic de la Comunitat de Madrid prohibeix als alts càrrecs rebre regals i el PP ho considera causa de dimissió. Més Madrid i Unides Podem ja han demanat explicacions. Al vespre, a més, Eldiario.es publicava que no és només un apartament, sinó que en té a la seva disposició un altre: un per dormir i un altre per treballar.

El grup hoteler precisa, a més, que des de l’inici de l’estat d’alarma havia acordat donar servei a Ayuso en un dels seus apartaments, ja que "necessitava un lloc òptim per a la gestió de la crisi durant la situació excepcional". Aquesta cadena hotelera diu també que ha posat de forma "gratuïta" a disposició de les conselleries de Sanitat i de Polítiques Socials de Madrid tots els hotels i apartaments tant de la capital espanyola com de Barcelona, Granada i Sant Sebastià per acollir personal sanitari, bombers, gent gran i turistes que no podien tornar als seus països.

Abocada a la polèmica

La polèmica ha envoltat la presidenta madrilenya les últimes setmanes. Els menús de Telepizza per als menors sense recursos, el canvi de criteri per entrar en la fase 1 de desconfinament –que va comportar la dimissió de la directora de Salut–, la festa multitudinària de tancament de l’hospital de campanya d’Ifema, o l’apropament genètic entre espanyols i sud-americans pel covid-19 en són alguns exemples.

Casado defensa Ayuso

El president del PP, Pablo Casado, ha defensat la presidenta madrilenya i ha assegurat que existeix una "campanya de desprestigi" contra Ayuso, però ha assegurat "desconèixer" la informació sobre l'apartahotel i, en roda de premsa, ha dit que "no podia jutjar" aquesta informació. Casado ha afegit que "si s'hagués de fer qualsevol indagació", es faria. "Segueix molt vigent el codi ètic que limita molt clarament les atencions que poden rebre, simbòliques", ha asseverat.

Per la seva banda, tant Més Madrid com Unides Podem han exigit a Ayuso que doni explicacions sobre aquesta qüestió perquè consideren que podria haver incorregut en un presumpte delicte de "suborn". Per la seva banda, la secretària d'organització del PSOE de Madrid, Carmen Barahona, ha demanat a la presidenta madrilenya que abandoni el seu "cau de luxe" i aclareixi qui paga aquest apartament.

stats