Política 22/01/2015

Bárcenas surt de la presó

L'extresorer del PP ja està en llibertat després de pagar la fiança de 200.000 euros

Ara
2 min
Luis Bárcenas, en una imatge d'arxiu, podrà sortir de presó si paga 200.000 euros. EFE

MadridDinou mesos. És el temps que ha passat Luis Bárcenas a la presó. Ingressava al centre penitenciari madrileny de Soto del Real el 27 de juny del 2013 per decisió del jutge Pablo Ruz, que va dictar presó provisional incondicional sense fiança per "evitar el risc de fuga" i que fes desaparèixer o destruís proves. Però aquesta mateixa setmana la justícia finalment ha cedit i la secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional ha aprovat la llibertat sota fiança de l'extresorer del PP. Considera que des que es va tancar la primera peça del cas Gürtel han canviat les circumstàncies i ja no hi ha risc de destrucció de proves. La fiscalia anticorrupció demana fins a 42 anys de presó per a Bárcenas en aquest peça de la trama corrupta dins del PP. Se l'acusa de delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, falsedat documental, apropiació indeguda i estafa processal. De moment, però, Bárcenas podrà viure fora de la presó a l'espera de la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'extresorer del PP ha trigat només dos dies en reunir els 200.000 euros de la fiança decretada per l'Audiència tot i tenir els seus comptes embargats. I aquesta nit de dijous sortia de la presó després d'hores d'espera i de denúncies d'irregularitats per part del seu advocat. El jutjat d'Instrucció número 5 ha rebut fins a cinc transferències i un dipòsit de 90.000 euros en metàl·lic aquest matí de dimarts. Segons ha explicat l'advocat de Bárcenas, Javier Gómez de Liaño, han contribuït en la fiança fins a nou familiars: germans, nebots, la sogra, una tia i un cunyat.

Expectació mediàtica a Soto del Real: una trentena de càmeres

El jutge Ruz ha decretat poc després que hagués disposat la fiança la seva llibertat i tot seguit un dels fills de Bárcenas, Guillermo, arribava al Soto del Real per recollir el seu pare. Poc abans ho havia fet el seu advocat. Guillermo Bárcenas assegurava que el seu pare no està nerviós i que només té ganes de recuperar "el temps perdut" amb la seva família. Ha lamentat també la manca de suports dins del PP: "En aquestes situacions te n'adones de qui són els amics de debò i qui és la gent que només vol xuclar de la mamella", ha dit. Una voràgine de periodistes, amb una trentena de càmeres, han esperat durant més de deu hores recollir la imatge de la sortida de la presó de l'extresorer del PP.

Mesures cautelars: retirada del passaport i visites als jutjats

Bárcenas podrà moure's en llibertat per l'Estat, però haurà de comparèixer en seu judicial cada dilluns, dimecres i divendres per evitar risc de fuga. D'aquesta manera, se li manté la retirada del passaport i la necessitat de fixar un domicili. Serà al jutjat de guàrdia de Colmenar Viejo, al qual pertany la presó de Soto del Real, on es faci el traspàs de la presó preventiva a la llibertat sota fiança. L'extresorer del PP haurà de comparèixer per primer cop davant del jutge demà divendres.

stats