Política 28/05/2018

L'Audiència Nacional ordena presó sense fiança per a Bárcenas, Guillermo Ortega i Alberto López Viejo

Em canvi deixa en llibertat la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias

Agències
2 min
La fiscalia demana presó sense fiança per a Bárcenas i la seva dona

MadridLa secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat presó incondicional per a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega i l'exconseller madrileny Alberto López Viejo, amb penes de més de 30 anys de presó per a tots tres. Als altres tretze acusats el tribunal els cita per dimecres que ve per notificar-los la resolució que hagin adoptat. La Fiscalia Anticorrupció havia demanat l'ingrés a presó sense fiança per risc de fuga per a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas –condemnat a 33 anys i 4 mesos com a "peça fonamental" de la trama Gürtel– i per a la seva dona, Rosalía Iglesias –condemnada a 15 anys de presó, que haurà d'esperar a dimecres vinent per conèixer la decisió de la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a la resta dels 13 condemnats per als quals la fiscalia havia demanat mesures cautelars, la majoria presó, com la mateixa dona de Bárcenas, la sala ha optat per comunicar-los dimecres la seva decisió davant la falta d'acord dels membres del tribunal. A la sala no hi havia, com va avançar l'ARA, un dels magistrats que va dictar la sentència i que més dur havia sigut amb el PP, José Ricardo de Prada, que va ser substituït per María José Rodríguez Duplá. La fiscalia havia sol·licitat aquesta mesura per a onze dels condemnats i la retirada de passaport per als altres quatre que han comparegut avui durant la vista de mesures cautelars que s'ha celebrat a l'Audiència Nacional. La vista de Bárcenas s'ha fet a porta tancada, tot i que fins que ha comparegut l'extresorer del PP havia sigut pública.

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat presó per a l'exregidor d'Estepona Ricardo Galeote (sentenciat a 7 anys i 10 mesos); el comptable de la trama, José Luis Izquierdo (sentenciat a 17 anys i 7 mesos); l'exdona de Francisco Correa, Carmen Rodríguez Quijano (14 anys i 8 mesos), l'advocat que va treballar per a Correa, Antonio Villaverde (8 anys i dos mesos); l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega (38 anys i 3 mesos), l'exregidor de Majadahonda Juan José Moreno Alonso (15 anys i dos mesos); l'exalcalde de Pozuelo i exmarit d'Ana Mato, Jesús Sepúlveda, i l'exviceconseller madrileny Carlos Clemente Aguado (5 anys i 9 mesos).

D'altra banda, la fiscalia ha demanat la retirada de passaport i compareixences periòdiques per a l'exdiputat del PP Jesús Merino (3 anys i 7 mesos); la dona de López Viejo, Teresa Gabarra (4 anys), el testaferro de Bárcenas, Iván Yáñez (3 anys), i l'assessor de López Viejo, Pedro Rodríguez Pendás (3 anys).

La fiscalia també ha anunciat que donarà suport al denunciant de la trama, José Luis Peñas, perquè sigui indultat. Quinze dels vint-i-nou condemnats per la primera etapa de la trama de suborns i contractacions irregulars del PP en el primer macrojudici de la Gürtel han comparegut avui a la segona sala penal, que va emetre la sentència. Està previst que el tribunal decideixi en unes hores si ingressen a la presó.

stats