Política 28/05/2018

Lesmes força amb el seu doble vot el 'no' a la participació del jutge De Prada a la vista breu de Gürtel

Els vocals Grande-Marlaska, Rafael Mosso, Concha Sáez i Pilar Sepúlveda van votar-hi en contra

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Lesmes força amb el seu doble vot el 'no' a què  el jutge de Prada acudeixi a la vista breu de Gürtel

MadridUna hora i quaranta-cinc minuts va necessitar Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), per tirar endavant a la Comissió Permanent la denegació que el jutge José Ricardo De Prada pugui participar en la vista breu per a aquest dilluns 28 a les 10.30 hores a l'Audiència Nacional, en la qual la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions populars demanaran mesures de presó per a alguns condemnats en la sentència del cas Gürtel. Però no sense desgast: davant l'empat 4 a 4, Lesmes va haver de desempatar apel·lant al seu doble vot o vot de qualitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va avançar el diari ARA, el cap del Servei de Personal Judicial, Javier Aguayo, va elevar a la Comissió Permanent una proposta d'"acord" per rebutjar la sol·licitud de De Prada (en serveis especials a l'Haia) de participar en la vista breu prevista i en altres actes com ara la correcció d'errors de la sentència o en autos d'aclariment que demanaran els acusats. Segons Aguayo, com que estava en serveis especials des de l'abril, De Prada només va ser habilitat per finalitzar la sentència, "exclusivament" per a aquesta finalitat, d'acord amb l'article 256 de la llei orgànica del poder judicial.

"En definitiva, l'habilitació del magistrat en la deliberació i la decisió d'assumptes al tribunal en el qual té plaça reservada mentre es trobi en serveis especials no ho és per poder participar en qualsevol dels assumptes de l'òrgan judicial, ni en les diferents incidències que sorgeixin pel que fa a alguna de les causes en què prèviament va intervenir, sinó, exclusivament, en les actuacions per a les quals l'ordenament jurídic preestableixi la seva intervenció", assenyala l'informe.

Segons l'informe que ha servit per rebutjar la sol·licitud de De Prada, si s'autoritzava la sol·licitud "constituiria una composició arbitrària d'aquell tribunal, constituït de manera especial i al cas", la qual cosa "podria incórrer en un supòsit de nul·litat de ple dret". Lesmes va intentar resoldre la petició divendres passat, però l'absència de diversos vocals va fer impossible una reunió extraordinària. Lesmes va plantejar als presents la possibilitat d'abordar el tema a través d'un xat telefònic aquella mateixa tarda, però la vocal progressista Concha Sáez s'hi va oposar, la qual cosa va forçar la convocatòria per a aquest matí a les 8.30 hores.

Els vots a favor de denegar la participació de De Prada en els actes posteriors a la sentència –de la qual ha sigut coponent juntament amb el magistrat Julio de Diego– han sigut els del mateix Lesmes i els vocals Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya i José María Macías. En contra hi han votat Sáez, Pilar Sepúlveda, Rafael Mozo i Fernando Grande-Marlaska. Per la seva banda, Sáez i Mozo han anunciat la presentació de vot particular, i Macías d'un vot concurrent amb la majoria.

Fernando Grande-Marlaska va votar a favor d'autoritzar De Prada en la vista breu i altres actes d'execució de la sentència. És significatiu que l'expresident de la Sala Penal de l'Audiència Nacional discrepés de Lesmes ja que el cas Gürtel s'ha jutjat en aquest tribunal.

stats