Política 27/05/2018

Els serveis del CGPJ proposen denegar al jutge De Prada la seva participació en la vista breu de Gürtel

De Prada va participar en la sentència que condemna el PP

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Les condemnes definitives de la primera branca del cas Gürtel

MadridEl cap de Servei de Personal Judicial, Javier Aguayo Mejía, ha elevat la proposta d'"acord" a la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per denegar la sol·licitud d'assistència del jutge José Ricardo de Prada (en situació administrativa de serveis especials al tribunal de l'Haia) a la vista breu convocada per aquest dilluns, dia 28 de maig, sobre la sentència del cas Gürtel. En aquesta audiència el tribunal del cas resoldrà la sol·licitud de mesures cautelars (presó provisional i d'altres) per part de la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions populars per a 16 acusats condemnats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha confirmat ARA, l'informe, de tres folis, va ser elaborat perquè la Comissió Permanent resolgui sobre la sol·licitud del jutge De Prada de participar en tots els actes posteriors a la sentència: mesures cautelars, correcció d'errors i actuacions d'aclariment. L'informe sosté que es va habilitar a De Prada a l'abril –després de ser destinat al març a l'Haia– "exclusivament" per finalitzar la sentència.

El president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va convocar els set vocals de la Comissió Permanent divendres a la tarda per adoptar una decisió sobre De Prada. Però diversos membres eren fora de Madrid, dos d'ells a l'exterior (a Cuba i França). Lesmes va proposar llavors que se celebrés la reunió via xat telefònic, però, segons fonts consultades per ARA, una de les vocals de la comissió permanent s'hi va oposar. Això va provocar la citació d'una reunió per a les 8.30 h d'aquest dilluns.

Aguayo cita en el seu suport l'article 256 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), segons el qual "quan sigui traslladat o jubilat algun jutge o magistrat deliberarà, votarà, redactarà i signarà les sentències, segons escaigui, en els plets a la vista que hagués assistit i que encara no s'haguessin fallat".

En particular, sobre la participació en la vista breu de l'article 505 de la llei d'enjudiciament criminal –petició de mesures cautelars–, l'informe assenyala que la participació en l'òrgan sentenciador que ha de resoldre les mesures cautelars no és subjectiva, és a dir, personal, sinó objectiva.

De Prada ha sigut un dels coponents de la sentència juntament amb el magistrat Juliol de Diego i està a disposició del tribunal (és a Madrid), tenint en compte que la sentència s'ha notificat entre divendres passat i avui dilluns, i que, a més, la vista breu ha sigut citada per avui mateix, a les 10.30 h.

L'exclusió de De Prada suposaria reemplaçar un dels tres membres del tribunal que va assistir durant tretze mesos al judici oral i va participar en l'elaboració de la sentència, de la qual, per discrepàncies amb el magistrat ponent, Àngel Hurtado, va acabar sent coponent al costat de De Diego. Previsiblement el substituiria la presidenta de la secció segona del Penal, María José Rodríguez Dupla.

Segons fonts del CGPJ, De Prada té permís de la Comissió Permanent per participar en la sentència Gürtel fins al 31 de maig, és a dir, dijous vinent. No obstant això, el criteri d'Aguayo és que només per dictar la sentència i no es preveu la seva presència en actes posteriors, com la de Lesmes, si vol excloure De Prada, haurà de fer-ho amb una Comissió Permanent dividida, ja que tres vocals no li secundaran.

La vista breu esmentada per avui dilluns 28 compta amb la presència de 16 acusats condemnats segons petició de la Fiscalia Anticorrupció, entre els quals destaquen Luis Bárcenas (33 anys, 4 mesos de presó), la seva dona, Rosalía Iglesias (15 anys, 1 mes); Guillermo Ortega (38 anys, 3 mesos); Jesús Sepúlveda (14 anys, 4 mesos); José Luis Izquierdo (17 anys, 7 mesos), i Isabel Jordán (14 anys, 10 mesos).

La fiscalia s'orientava a aplicar els criteris posats en pràctica pel Tribunal Superior de Justícia de València del febrer passat en la sentència Fitur-Gürtel, en què es va sol·licitar presó provisional immediata per a penes de 9 anys i superiors.

stats