Política 08/01/2014

"La ideologia no s'ha d'introduir en assumptes d'estat": 8 dirigents del PP en contra de la llei de l'avortament

L'executiva dels populars s'ha reunit aquest dimecres en ple debat intern sobre l'avantprojecte impulsat pel ministre Gallardón

Ara
3 min
El president regional del PP, José Antonio Monago / EFE

BarcelonaL'executiva del PP s'ha reunit aquest dimecres en ple debat intern sobre la llei de l'avortament impulsada pel ministre Gallardón. Des que el ministre de Justícia va fer públic l'avantprojecte de llei, ha anat creixent l'oposició dins el partit. Tres 'barons' territorials, una delegada del govern i els alcaldes de Zamora i Valladolid ja hi han plantat cara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

José Antonio Monago, president de la Junta d'Extremadura

"Ningú pot negar a ningú el dret de ser mare", com "tampoc ningú pot obligar ningú a ser-ho". "La ideologia no s'ha d'introduir en assumptes d'estat, ni tampoc en matèries tan sensibles com la reproducció assistida o la interrupció voluntària de l'embaràs". Monago governa gràcies a l'abstenció d'IU.

Juan Vicente Herrera, president de la Junta de Castella i Lleó

Reclama que "potser" seria millor esperar que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs del PP contra la llei de l'avortament aprovada pel PSOE el 2010. "Potser, com en algunes altres qüestions, resulti d'interès i d'oportunitat esperar a conèixer el criteri i la doctrina del Tribunal Constitucional. Cal escoltar opinions responsables i sensates, com la dels alcaldes de Zamora i Valladolid, tots dos metges, i jo comparteixo la seva preocupació per l'eliminació del supòsit de malformació, preocupació que comparteix bona part de la ciutadania".

Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia

Sobre el supòsit de malformació del fetus: "Queden moments, terminis i discussions en relació amb aquest text que bé convé concretar. Val la pena millorar-lo i apuntar possibles acords en la seva redacció. M'agradaria que hi hagués consens i espero i desitjo que entre tots sigui possible".

Cristina Cifuentes, delegada del govern espanyol a Madrid

"Sóc partidària de la llei de terminis actual, modificant-la puntualment".

Rosa Valdeón, alcaldessa de Zamora

"Determinades situacions queden desprotegides en el projecte de llei. A ningú se l'obliga a avortar, però la llei ha d'afavorir els que, per motius de greu malformació o risc per a la salut de la mare, es vegin en l'obligació de prendre aquesta difícil decisió. Desitjo que en el tràmit parlamentari es modifiquin molts d'aquests aspectes".

Javier León de la Riva, alcalde de Valladolid

"Confio que es millori el projecte de llei perquè seria un error obligar la mare a seguir embarassada fins al final en casos de determinades malformacions".

Borja Sémper, president del PP de Guipúscoa

Ha admès que hi ha aspectes de la reforma de la llei que no li agraden i ha defensat que el projecte es voti "en consciència" perquè "els partits polítics no han de ser sectes". No creu "en un Estat que es fiqui en la vida de les persones fins al punt d'impossibilitar prendre decisions sobre la seva pròpia vida". "La clau està en l'equilibri, a respectar el dret d'una dona a decidir sobre el seu propi cos i la seva pròpia vida i fer-lo compatible amb la protecció a qui no pot fer-ho".

Javier Dorado, número dos de Nuevas Generaciones

"Crec que la dona que porta un fetus al seu ventre és la que està més ben preparada per protegir el nonat, molt millor que l'Estat. Avui el sentiment majoritari no és favorable a l'avantprojecte. Cal pedagogia, explicacions i voluntat d'acord. Confio en el govern".

stats