Política 14/05/2019

Bildu diu que donarà suport a Sánchez si s'obre al diàleg i a una solució per als presos

Demanen també que el president reconegui el dret a l'autodeterminació

Germán Aranda / Agències
2 min
Els diputats de Bildu, aquest divendres després de recollir l'acta al Congrés dels Diputats

MadridUna "via de diàleg" per resoldre els problemes territorials, el reconeixement del dret a l'autodeterminació i una solució per als presos polítics seran les principals demandes de Bildu per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, segons ha afirmat aquest dimarts la portaveu d'EH Bildu al Congrés de Diputats, Mertxe Aizpurua, al costat dels altres tres diputats electes, poc després de recollir les actes de congressistes. "És a les seves mans", ha dit Aizpurua sobre la possibilitat de donar suport a Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per fer-ho, Bildu ha assegurat que estudien amb Esquerra la possibilitat d'integrar-se al seu grup parlamentari i pactar una posició conjunta davant la investidura de Sánchez. Fonts d'ERC, tanmateix, limiten la cooperació a posicions comunes en aquests aspectes. Aizpurua ha expressat el seu desig que el govern Sánchez aprofiti l'oportunitat "de fer les coses de manera diferent".

Aquest dimarts ha recollit la seva acta i s'ha acreditat per primer cop també Santiago Abascal, líder de Vox, així com els altres 23 diputats del partit, que han evitat fer declaracions a la premsa, com és habitual després de la recollida d'actes.

Silenci d'Abascal i demandes de Montero

Sí que ha parlat Irene Montero, número dos de Podem, que ha insistit que aspiren a pactar amb el PSOE la configuració del govern, ja que importen "les persones", segons ha dit en una entrevista al programa 'Al rojo vivo' de La Sexta.

Volen, ha dit, "un pla de govern complet" que inclou "definir qui serà al consell de ministres" i els secretaris d'estat. "No només importen les polítiques que es duen a terme, sinó també les persones", ha dit Montero, donant a entendre que si no aconsegueixen entrar al govern, com Podem ha insistit que vol malgrat que el PSOE prefereix governar en solitari, almenys esperen influir en els socialistes escollits per formar govern.

A Podem, com ja apunten des del govern, donen per fet que tindran dos membres a la mesa del Congrés, els mateixos que Ciutadans i PP i un menys que el PSOE, que en tindria tres. Així, la suma de cinc de Podem i PSOE els donaria majoria d'esquerres per acceptar a tràmit les propostes legislatives.

stats