Publicitat
Publicitat

ELECCIONS BASQUES

EH Bildu, nova marca de l'esquerra abertzale de cara a les eleccions basques

La coalició que integren l'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Aralar i Alternatiba s'ha presentat aquest matí a Sant Sebastià

EH Bildu (Euskal Herria Bildu) és la nova denominació amb la qual la coalició que integren l'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Aralar i Alternatiba concorrerà a les pròximes eleccions autonòmiques basques. La coalició abertzale ha presentat la seva nova marca electoral en un acte celebrat a Sant Sebastià, en què han participat desenes de militants i càrrecs públics d'aquestes quatre forces polítiques, així com els seus principals dirigents, entre els quals hi havia Rufi Etxeberria , Pello Urizar (EA), Patxi Zabaleta (Aralar) i Oskar Matute (Alternatiba).

El diputat d'Amaiur al Congrés Xabier Mikel Errekondo i el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, han sigut altres dels assistents a l'esdeveniment, que s'ha desenvolupat en un context senzill sense més emblemes que el nou logotip de la coalició, "ehbildu ", escrit en minúscules, amb les dues primeres lletres en gris i la resta en verd, i una taca d'aquest mateix color, que suggereix el mapa d'Euskal Herria, envoltant la lletra 'e'.

Durant la presentació, en la qual no s'han revelat noms de possibles candidats electorals, el parlamentari basc d'Aralar Dani Maeztu ha llegit un comunicat per recordar els compromisos de la seva coalició amb "la pau i la solució" al problema de la violència, la "justícia social", la "democràcia directa", "les dones i els joves", "l'euskera" i "contra el racisme i la xenofòbia".

A més, Maeztu ha reivindicat "tots els drets per a tothom" amb l'objectiu de "construir la pau", i ha reiterat que EH Bildu "es posicionarà en contra de totes aquelles actuacions que vulnerin els drets fonamentals".

El dirigent abertzale ha reclamat "el reconeixement i el respecte dels drets col·lectius que corresponen a Euskal Herria com a base per a la superació del conflicte", i alhora ha recalcat que "l'eina democràtica per aconseguir decidir aquí –a Euskal Herria– serà el dret a decidir".

"Vivim aquí, treballem aquí i volem decidir aquí", ha insistit Maeztu, precedit moments abans en l'ús de la paraula per la membre d'Alternatiba Amaia Agirresarobe, que ha mostrat la seva convicció que EH Bildu es convertirà en "el nexe comú entre tots els sobiranistes i independentistes d'esquerres". Agirresarobe ha revelat que la seva coalició "aspira a ser el referent polític de tots els que denuncien l'immobilisme dels governs davant l'oportunitat històrica" que viu Euskadi.

Ha postulat així mateix EH Bildu com l'opció dels que "veuen en l'horitzó electoral l'oportunitat històrica de superar les il·legalitzacions, les vulneracions de drets i els subterfugis dels que busquen aconseguir mitjançant trampes la legitimitat que la ciutadania els nega".

Agirresarobe ha reiterat que la seva coalició serà una "eina" per "aglutinar majories en pro de la pau, la justícia, la llibertat i la defensa de tots els drets de totes les persones".

Aquesta és la tercera coalició electoral en què s'enquadra l'esquerra abertzale, que ja va concórrer al costat d'EA i Alternatiba a les passades eleccions municipals i forals sota la denominació de Bildu, entesa a la qual posteriorment es va unir Aralar per acudir als últims comicis generals amb el nom d'Amaiur.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT