Política 29/11/2018

Borrell no es planteja dimitir

Diu que els 9.000 € en accions són “una part molt petita” de la seva cartera

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Fa pinya amb el rei a favor de la Constitució

MadridJosep Borrell descarta fer un pas al costat tot i la multa per haver utilitzat informació privilegiada. Malgrat les crítiques de l’oposició -que exigeixen explicacions i que deixi el govern espanyol-, el ministre d’Exteriors insisteix a minimitzar el fet que maniobrés per desfer-se de 10.000 accions a les portes de la fallida d’Abengoa quan era membre del seu consell d’administració. En la seva primera valoració pública sobre la qüestió, Borrell va assegurar ahir que no es plantejava dimitir i va atribuir les crítiques al clima de precampanya electoral a Andalusia. “Estem parlant d’una quantitat de 9.000 euros, que representa una part molt petita dels valors que desgraciadament vaig perdre. Si hagués tingut informació privilegiada no ho hauria perdut tot”, va assenyalar, presentant-se com una víctima més de la fallida de la multinacional andalusa. Tal com ja va apuntar a l’octubre, i dilluns van explicar fonts del seu equip, va presumir d’haver renunciat a recórrer contra la sanció al ministeri d’Economia per la seva “condició de ministre”.

“Estem en període electoral i és normal que l’oposició estiri el xiclet per fer el cas tan gran com sigui possible, augmentar la tensió i pressionar el govern”, va dir en una conferència sobre el Brexit a Madrid. La Moncloa també ha mostrat el seu suport “absolut” a Borrell i vol girar full a la polèmica com més aviat millor, tot i que segur que l’oposició l’acabarà forçant a donar explicacions i Pedro Sánchez haurà de respondre sobre la multa de 30.000 euros de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) durant la pròxima sessió de control al Congrés, d’aquí dues setmanes.

Durant la mateixa conferència, i en relació amb Catalunya, Borrell va comparar la “milonga” del Procés i de l’independentisme amb la del Brexit, i va assegurar que per a ell era “inconcebible” que a data d’avui algú encara es cregui que la independència és possible “de la nit al dia” després de veure les conseqüències per al Regne Unit. “Em sorprèn que algú hagi pogut creure que es pot separar Catalunya d’Espanya d’avui per demà, per art de màgia”, va afegir. Va recordar així que la campanya del Brexit va publicar un vídeo en què deia que amb la sortida de la UE es guanyarien 350 milions de lliures setmanals, i que ara l’independentisme en promet 16.000 milions.

En un acte poques hores després amb el rei, Borrell va continuar llançant dards a l’independentisme -i a Podem-. Segons el seu parer, tots els que qüestionen el paper de la Constitució i de la monarquia ho fan “des de la ignorància”. I va lloar el paper de la carta magna per delimitar les competències amb les comunitats a l’exterior, “un afer que no sempre és pacífic”.

stats