CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 11/03/2015

CDC i ERC, a tocar del full de ruta

Ja acaricien un acord sobre els pròxims passos del procés sense esperar que Unió es defineixi

Marc Colomer / Oriol March
4 min
NOVA REUNIÓ ENTRE LÍDERS 
 Artur Mas i Oriol Junqueras es van reunir divendres, segons va explicar el president d’ERC en una entrevista a RAC1.  Amb l’horitzó del 27 de setembre, tots dos miren de refer el clima d’unitat després de la trencadissa posterior a la votació del 9 de novembre i les dificultats per pactar la data i el format d’unes eleccions plebiscitàries.

BarcelonaL’endemà que Artur Mas i Oriol Junqueras, a mitjans de gener, pactessin la convocatòria de les eleccions catalanes per al 27 de setembre, un alt dirigent de Convergència assenyalava: “L’acord pel full de ruta és molt més proper del que pugui semblar”. Aquest missatge s’ha anat repetint en diverses ocasions tant des de la banda de Convergència com d’ERC. L’acord, segons ha pogut saber l’ARA de diverses fonts coneixedores de les negociacions entre partits i entitats del sobiranisme civil, està “encarrilat”. “Estem en condicions d’avalar un text inicial, amb la voluntat que al llarg dels pròxims mesos hi pugui haver noves incorporacions”, assegura un dirigent nacionalista. “Els missatges que ens arriben de Convergència és que tenim el text pràcticament pactat”, afegien ahir fonts de la cúpula republicana, que afirmen que l’acord podria quedar tancat aquesta mateixa setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que els negociadors mantenen que “encara hi ha molta feina” per sumar el màxim de complicitats al voltant del text, el full de ruta té moltes opcions de quedar definit, per tant, molt abans de les eleccions municipals del 24 de maig, com reclama l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Els republicans, però, creuen que el fet que encara no s’hagi tancat l’acord amb un text transversal -el primer esborrany, recorden, és bastant obert perquè incloïa concessions a ICV abans que se’n despengés- respon als equilibris interns entre Unió i CDC. “Segur que ja hi ha un acord que podria ser signat ara mateix”, assegurava ahir el líder d’ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a RAC1 en què va revelar que a finals de la setmana passada es va reunir privadament amb el president Artur Mas.

I si ja hi ha un acord entre les dues principals forces, què fa que no quedi ja ara rubricat? “He sentit Unió que deia que no podia signar cap full de ruta abans de les municipals perquè han convocat una consulta interna”, responia Junqueras. Situava així Unió com l’escull per a l’acord, un apel·latiu que va enervar els democristians. “No canviarem el nostre calendari per complaure el president d’ERC”, va indicar la portaveu d’Unió, Montse Surroca. Unió farà una consulta interna per decidir el propi full de ruta el 14 de juny.

Els republicans sospiten que la demora a l’hora de segellar l’acord que exigeixen les entitats sobiranistes es deriva més dels equilibris interns entre CDC i Unió que no de discrepàncies de fons sobre el text preacordat durant el mes de gener en el marc de la taula de forces polítiques i socials per a l’estat propi promoguda per l’ANC. “Unió és un problema de CDC, no d’ERC”, avisava ahir una de les fonts republicanes consultades.

És més, segons diverses fonts consultades, ara seria l’ANC qui voldria més claredat en el text unitari de la taula de forces polítiques i socials, i més després que ICV se’n despengés obertament en apostar formalment per la via confederal. “El text ha de ser necessàriament un punt de partida, i no s’hi val a fer tàctica electoral amb un assumpte tan transcendent”, indicava un dirigent nacionalista. Tot i que el clima entre CDC i ERC ha anat millorant, encara queden vives reticències de la negociació pel 27-S. L’única demanda que arriba del Govern és que el suport a aquest full de ruta sigui “ampli”, segons va assenyalar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en roda de premsa.

Un dels assumptes que hi ha sobre la taula entre els dos socis és la incorporació a l’executiu d’experts a proposta d’ERC. Una qüestió “imminent”, segons els republicans. Homs va assegurar que aquesta incorporació ja està encarrilada.

El futur de la “llista de país”

Sigui com sigui, ERC vol tancar l’acord abans de les municipals. No volen trobar-se atrapats en una espiral de dilacions que permeti ressuscitar, diuen, el debat de la llista unitària enterrat per l’acord Mas-Junqueras però que algunes veus de l’entorn de CDC tornen a posar en primer pla. Perquè fent cas del full de ruta que l’ANC ha fet pel seu compte, i que ara debaten internament les bases, si els partits no acorden el camí post 27-S abans de l’estiu s’impulsarà una “candidatura de país” que sectors interns equiparen a la llista que volia promoure Mas.

“No ens ho hem plantejat seriosament, sinó com una opció molt remota. Voldria dir que els partits no s’haurien posat d’acord, i ara mateix no ens plantegem que això pugui passar”, va argumentar ahir la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, a Catalunya Ràdio. El desenllaç sobre el full de ruta sembla imminent.

La CUP revelarà el seu full de ruta el 21 de març

El diputat de la CUP Quim Arrufat va anunciar ahir que la seva formació revelarà el 21 de març la seva proposta de full de ruta, fruit del debat intern. La seva proposta, va avançar, pretén encaixar el caràcter “plebiscitari” i “constituent” de les eleccions, que són dos processos que “es retroalimenten”. Arrufat va explicar que després d’aquesta data la CUP treballarà “a tota màquina” per acordar un full de ruta comú amb la resta de partits. D’altra banda, va ser crític amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. “Cal trobar una nova formulació” i “avançar cap a les plebiscitàries”.

stats