ELECCIONS MUNICIPALS
Política 04/02/2015

CDC i Unió mantenen el pols en la tria del cap de llista de Vic

Els democristians no volen cedir l’alcaldia més gran a les seves mans

Joan Serra / Roger Mateos
3 min
CDC i Unió mantenen el pols en la tria del cap de llista de Vic

BarcelonaDesprés de 12 anys a l’alcaldia de Vic, el democristià Jacint Codina va deixar pas el 2007, però la recerca d’un relleu que liderés la candidatura de la federació no va ser plàcid. Unió volia conservar el cap de llista, amb l’argument de les successives victòries electorals -CiU ha guanyat totes les eleccions a la capital d’Osona des de l’any 1979-, però CDC va arribar a obrir el debat sobre el número u, que havia ostentat fins al 1995. Pel camí es van descartar diversos candidats i les ferides van ser profundes. Va ser necessari que la federació busqués un líder alternatiu. En temps de descompte, CiU va presentar Josep Maria Vila d’Abadal-en aquell moment a les files d’Unió-, que ha estat alcalde els dos últims mandats. Ara l’escenari es torna a repetir. La discrepància ha encallat la tria del candidat a succeir Vila d’Abadal i, fins i tot, s’ha obert la porta al trencament, que cap dels dos bàndols s’atreveix a consumar. A Osona, les sigles de la federació són sinònim de victòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CDC i Unió han avançat molt poc des del maig passat, quan van presentar -un dia uns i l’endemà els altres- els seus aspirants. Anna Erra, primera tinent d’alcalde, regidora d’Educació i mà dreta de Vila d’Abadal -exerceix de professora a l’escola concertada Sant Miquel-, és la candidata de CDC. Josep Arimany, cinquè tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica -metge forense i president de la Societat Catalana de Medicina Legal-, és l’aspirant proposat per Unió. La topada ja ha dinamitat el calendari de treball per les municipals: CiU volia escollir els alcaldables al gener i tancar la confecció de les llistes al març. Unió es remet al pacte de federació, que estableix que el municipi capitanejat per un dels socis conserva el cap de llista si ha obtingut la victòria electoral. A CDC volen tornar a l’escenari anterior al regnat de Jacint Codina amb el raonament que Vila d’Abadal va trencar el carnet d’Unió i, 20 anys després, és hora que Vic torni a tenir un alcalde convergent. Els candidats locals es remeten a les direccions nacionals, incapaces en els últims vuit mesos de consensuar l’alcaldable. Segons diverses fonts consultades per l’ARA, la decisió està en mans del mateix Artur Mas, i del conseller Ramon Espadaler, secretari general d’Unió, que el 2007 ja va declinar ser el cap de llista a Vic. Arimany també s’acabaria autodescartant.

Les pròximes hores s’endevinen claus per trobar un desllorigador que eviti el trencament. Avui al vespre, l’assemblea local de Convergència es reuneix per explorar una sortida a l’atzucac. Les tensions a escala nacional s’han reproduït a la capital d’Osona. Convergència fins i tot ha estudiat presentar-se en solitari i algunes veus d’Unió apuntaven la possibilitat que Arimany encapçalés una candidatura independent. “Les sigles sempre han donat resultats, no tinc ganes d’encapçalar una llista d’independents. Vull i desitjo que tot se solucioni”, va puntualitzar ahir Arimany a l’ARA.

La “bona relació” Erra-Arimany

Anna Erra i Josep Arimany tenen una “bona relació”, tal com detalla el mateix candidat d’Unió i altres fonts del govern municipal consultades per aquest diari, però tots dos es postulen com a alcaldables i, de moment, no han fet cap pas enrere, ferms a les instruccions que els arriben de Barcelona, des d’on els envien suport. “Es veuen valents”, afirmen companys a l’Ajuntament de Vic. “Són complementaris”, raonen els que han treballat amb ells els últims quatre anys. Mentre que Erra es planteja deixar el consistori si no encapçala la llista, Arimany admet que la seva idea és ser número u, però que acceptarà el segon lloc de la candidatura “si hi ha acord a la federació”. “Arribarà un dia que haurem de trencar, però no volem que Osona sigui la prova pilot”, detallen fonts convergents de Vic. Avui estan condemnats a entendre’s per conservar l’alcaldia.

stats