Política 20/04/2015

CDC anuncia que la nova llei electoral podria regir les eleccions del 27 de setembre

El vicesecretari de CDC, Lluís Corominas, assegura a TV3 que el sistema de recompte és el que divideix els partits

Ara
2 min
Lluís Corominas, a l'entrevista a TV3

BarcelonaEl vicesecretari de CDC, Lluís Corominas, ha explicat que la nova llei electoral no arribarà a temps per regir les eleccions municipals del 24 de maig, però sí que podria arribar a temps per als comicis del 27-S. En una entrevista a TV3 ha admès que a hores d'ara cada partit defensa el seu propi model i no es dóna la majoria necessària per tirar endavant la nova llei, però confia que l'entesa acabi arribant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Corominas ha insistit que la clau és "combinar la proporcionalitat amb la territorialitat" i aconseguir que almenys es faci una reforma parcial que inclogui llistes desbloquejades. "El sistema de recompte és el que ens separa, però en canvi, ens uneix la tramesa conjunta de propaganda amb un gran estalvi", ha assegurat tenint en compte que, a hores d'ara, PSC, PP i Ciutadans no avalen la proposta de mínims. De fet, ha carregat contra els socialistes, que són clau per aconseguir la majoria de dos terços, per defensar una "circumscripció única" que no existeix "enlloc d'Europa".

El text, que un cop liquidada la ponència arribarà al Parlament i que inclou els títols acordats sobre administració i sindicatura electoral, sí que superarà el primer dels tràmits, el debat a la totalitat, que requereix majoria absoluta i no qualificada.

CiU, ERC i ICV-EUiA, disposats a un acord de mínims sobre el sistema electoral per desbloquejar la llei, encara diuen que confien que durant el tràmit parlamentari es pugui assolir l'acord que no s'ha assolit en els reiterats intents de la ponència des del 2010. Els partits proposaran cadascun el seu propi sistema en forma d'esmena per forçar-ne la transacció. Una maniobra que critiquen PSC, PP i C's, que no pensen donar suport a una llei que no inclogui un sistema de vot prou diferenciat de l'actual.

stats