Política 09/04/2014

Rajoy i Rubalcaba trenquen la treva i s'ataquen per l'herència i les desigualtats

L'endemà d'exhibir sintonia amb la consulta, els líders de PP, PSOE i UPyD se les tenen per les polítiques socials i les reformes

Ferran Casas
2 min

MadridNo només de la consulta i el tema català viu la política espanyola. Aquest migdia, a la sessió de control al Congrés, ho han demostrat el PP, el PSOE, IU i UPyD, malgrat que, als passadissos, els temes de conversa eren el debat d'ahir i la designació de Miguel Arias Cañete com a candidat del PP a Europa. Els tres grups de l'oposició han interpel·lat Rajoy i han preferit fer-ho per la pobresa infantil, la reforma fiscal i les desigualtats creixents. El moment més tens l'han protagonitzat Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, que el dia abans havien exhibit unitat en contra de la consulta sobiranista davant la petició del Parlament de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general del PSOE ha atacat les creixents "desigualtats" i les mesures del govern del PP, "que no han estat eficaces", i li ha recriminat que prefereix parlar només de "realitats estadístiques per amagar la realitat social". Una realitat que ha descrit com a "salaris baixos, pobresa i retallades". Rajoy s'ha regirat amb contundència i ha recordat que va ser el govern del PSOE el que va crear més de 3 milions d'aturats, va retirar el xec nadó, la bonificació de 400 euros de l'IRPF, i va deixar Espanya "a la vora del rescat". "Sembla mentida que no vegi que no té cap autoritat moral per parlar d'aquestes coses, ja està bé, senyor Rubalcaba", li ha etzibat.

Amb Rosa Díez, que preguntava per la pobresa infantil i demanava destinar-hi més recursos, el debat ha estat més suau, i també fins i tot amb Cayo Lara, líder d'IU, que preguntava per la reforma fiscal que prepara l'executiu. Rajoy no n'ha donat gaires detalls més enllà de confirmar que abaixarà l'IRPF, i ha indicat que ara, amb el seu govern, les grans corporacions ja tributen més i que la seva serà una reforma "que fins i tot vostè –ha dit a Lara– hauria de votar".

stats