Política 14/01/2015

L'oposició qüestiona la voluntat d'acord del PP per regenerar la democràcia

Els populars només han acceptat les esmenes de CiU perquè la llei que regula l'exercici de l'alt càrrec es limiti a l'administració general de l'Estat

Efe
2 min
El vicescretari general d'organització del PP, Carlos Floriano, aquest dimecres al Congrés. EFE

MadridLa majoria dels parlamentaris de l'oposició dubten de la voluntat d'acord del PP en matèria de regeneració democràtica, després que els populars hagin rebutjat la majoria de les esmenes al projecte de llei reguladora de l'exercici de l'alt càrrec, aquest dimecres al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La norma, que s'aprova a la Comissió Constitucional de la cambra baixa, tirarà endavant amb els suports del PP i de CiU, ja que els populars han acceptat una de les esmenes de la federació nacionalista per garantir que la llei només sigui d'aplicació a l'administració general de l'Estat i no a pas a les comunitats autònomes.

La resta dels grups ha lamentat que el PP no hagi acceptat les seves esmenes.

El portaveu socialista,Antonio Pradas, ha avisat el PP: "Ens trobem en un dels moments claus de la història, o es fa alguna cosa o serà sense nosaltres". Entre les propostes que ha defensat, la regulació de les anomenades "portes giratòries" i els lobbies, la limitació de mandats a la presidència del govern espanyol, l'enduriment de les incompatibilitats i l'obligació dels alts càrrecs de cessar quan siguin cridats a declarar en un judici oral com a imputats, i no pas esperar fins que siguin condemnats.

El rebuig dels populars ha provocat una "gran decepció" en els socialistes, segons Pradas, que ha assenyalat que el PP, esquitxat per diversos "escàndols" no està en condicions de liderar la regeneració.

A aquests retrets s'hi ha unit l'Esquerra Plural, a través del diputat Joan Josep Nuet, que ha acusat el grup popular de fer un "tràmit autista" utilitzant "de manera abusiva" la seva majoria absoluta per no pactar i aprovar en solitari els projectes.

El grup popular també ha rebutjat les esmenes d'IU que demanaven la regulació dels aforaments, els indults i els lobbies i que no es fessin excepcions en aquest projecte i s'apliqués a la Casa Reial.

Com el PSOE, Nuet ha anunciat el seu vot en contra després de subratllar que el PP vol convertir la legislatura "més opaca i corrupta en una legislatura en què pugui exhibir la seva capacitat legislativa" contra la corrupció. "Però això és treure un conill del barret de copa i la màgia no existeix. És un truc del PP".

Per al diputat d'UPyD Carlos Martínez Gorriarán, la llei no aporta "gran cosa" i es queda "molt lluny" de l'avanç en transparència que reclama la societat.

Segons la diputada de Convergència i Unió Montserrat Surroca havia de quedar clar que aquesta normativa era només per a alts càrrecs de l'administració de l'Estat, ja que les comunitats tenen competència exclusiva en aquesta matèria, tal com estableix la Constitució.

El diputat d'ERC Joan Tardà, ha coincidit en les crítiques al PP per no admetre les seves peticions perquè es regulin els lobbies, que els alts càrrecs només puguin viatjar en classe turista, no cobrin dietes i que cap d'ells pugui tenir un sou més elevat al del president del govern espanyol.

Finalment, Rafael Larreina d'Amaiur ha aprofitat per reivindicar la sobirania d'"Euskal Herria" per tenir les seves pròpies lleis de transparència.

El PP ha justificat el rebuig a les esmenes de l'oposició perquè, segons ha explicat, plantejaven assumptes que corresponien a altres normes o ja estaven inclosos en el projecte.

stats